Dumitrescu Emilia

Anul Nasterii: 1921

Anul Decesului: 2005

Emilia Dumitrescu: “Stergare”

Emilia Dumitrescu s-a născut la Brăila şi a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, până în 1947, avându-i ca profesori pe Jean Al. Steriadi, Horia Teodoru, Mihai Ralea, Tudor Vianu şi George Călinescu.
A lucrat – în tempera, guaşă, acuarelă şi tuş – peisaje, scene sociale şi naturi statice, remarcându-se prin acuarele cu subiecte din zona Brăilei. Prin aprecierea valorii operei sale, precum şi prin donaţia pe care a făcut-o oraşului, artista a devenit cetăţean de onoare al orașului, lucrările sale de pictură, grafică şi gravură fiind expuse în Galeriile de Artă “Emilia Dumitrescu” din cadrul Muzeului Brăilei, între anii 2000-2005.
Lucrarea „Ştergare” atestă virtuozitatea artistei în tehnica acuarelei, într-un subiect de inspiraţie folclorică, tratat în viziune decorativă. Ca de altfel întreaga sa creaţie, subiectul operei se revendică de la spaţiul în care a trăit şi de care a fost puternic legată afectiv, ataşament ce reiese din mărturia artistei, făcută cu ocazia inaugurării galeriei de artă ce îi purta numele: “Aceste locuri pierdute pentru totdeauna nu trebuiau să rămână numai un vis al meu. Am reînviat această lume în forme şi culori, am construit-o cu iubire şi m-am exprimat cu pasiune, ca un poet…. Bătrânii Brăilei m-au ales pe mine.”

Bibliografie:

BARBOSA, Octavian, ”Dicţionarul artiştilor români contemporani”, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1976
DOŞULEANU, Cristina, ”Dăruiesc aceste adevăruri regăsite oamenilor, fluviului şi pământurilor de aici”, în ”Ziarul de Iaşi”, 4 decembrie 2000, ediţia online.

Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/emilia-dumitrescu-tergare.html

: