Dona Nuni

Anul Nasterii: 1916

Anul Decesului: 2009

Nuni Dona

(Nasc.1916, Vaslui – Dec.2009, București)

A fost o pictoriță româncă. Pe numele său adevărat Niculina Dona.

Date biografice:

Se naște în familia medicului militar Achil Raul Alexandru Dona și a Niculinei Henrieta (nascută Delavrancea, cea de-a treia fiică a scriitorului și omului politic Barbu-Ștefănescu Delavrancea). Din copilărie este îndrumată către pictură de mama ei, ea însăși o artistă foarte cunoscută și apreciată în epocă. Urmează liceul la Școala Centrală de fete „Marica Brâncoveanu” din București.Nuni_Dona_flori_si_carteSe înscrie la Academia de Arte Frumoase, unde va frecventa clasa de pictură a profesorului Francisc Șirato (1933).
După absolvire (1939) va deveni o prezență activă în viața plastică românească, expunînd la Saloanele Oficiale de pictură din 1940, 1942, 1943, 1944 și la cele de grafică din 1939, 1940, 1942 și 1943.
În 1942 primește premiul „Elena și Anastase Simu”.Nuni_Dona_Nud_Pe_CanapeaÎn 1944 are loc prima expoziție personală la Ateneul Român.

În 1948, după desființarea Saloanelor Oficiale, va expune la Saloanele municipale și la expozițiile anuale de Stat.
După 1950 desfășoară o susținută activitate în domeniul artelor decorative, cu lucrări în tehnica frescei și a mozaicului, realizate de cele mai multe ori împreuna cu pictorul și profesorul Gheorghe (Ghiță) Popescu, între careNuni_Dona_Lazareascao frescă a sălii de consiliu a Primăriei Municipiului București cu tema „Din trecutul capitalei”.

o frescă a sălii de consiliu a Primăriei Constanța – în colaborare cu profesorul Gheorghe Popescu, cu tema „Din istoria Dobrogei”.Nuni_Dona_Cetatea_Sfantaun mozaic decorativ al fațadelor blocurilor Piața Arni – Suceava (împreună cu profesorul Gheorghe Popescu).
un mozaic decorativ la o școală din cartierul Nicolina – Iași.
un sgraffito exterior și decorații la sala de marmură a Casei Scânteii (în colectiv).Nuni_Dona_Autoprtret_Cu_Boneta_Rosieo frescă a Casei de cultură din Baia Mare (în colaborare cu profesorul Gheorghe Popescu).
Biserici din Pitești si Ploiești.
Capela româneasca din Ierusalim.

În 1970 deschide o a doua expoziție personală la sala „Simeza”.
Moare la sfârșitul lunii noiembrie 2009, într-un deplin anonimat, în timp ce familia unui cunoscut doctor, anticar și colecționar de artă din România, ce avea menirea să o îngrijească, refuză să facă public decesul (cf. România liberă, din data de 10 decemrbie 2009).

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Nuni_Dona

Nuni_Dona_Pe_Teresa_la_SlavestiNuni_Dona_peisaj_cu_pini_si_casenuni_dona_natura_statica_in_interiornuni_dona_odalisca