Catrinescu Gabriel
Anul Nasterii: 1943
Anul Decesului: – |
|
Gabriel Catrinescu: “Flori roșii I”
Critica Artistica
În creaţia lui Catrinescu se distinge pasiunea pentru culoare.
Efectele subtile, ce susțin sensibilitatea artistică și virtuozitatea construirii spaţiilor, planurilor şi suprafeţelor cu ajutorul jocurilor de culoare, definesc atmosfere vibrante.
Temele, din registrul tradiţional, cu preponderenţă interioare şi naturi statice, relevă preocuparea pentru analiza realităţii, descompunerea ei în tonuri picturale şi reconstruirea acesteia pe pânză, după coordonatele propriei percepţii.
Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/gabriel-catrinescu-flori-rosii-i.html
Gabriel Catrinescu: “Flori roșii II”
Critica Artistica
S-a născut la 20 octombrie 1943 la Ismail, în Basarabia. Absolvă în 1968 Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu din Bucureşti, în 1968, la clasa profesorului Gheorghe Şaru.
Debutează în 1964 la Expoziţia Centenară a Institutului Nicolae Grigorescu, organizată de Muzeul Naţional de Artă al României. După 1972 participă cu regularitate, la expoziţii de grup şi colective la Galeria Eforie şi Galeria Căminul Artei din Bucureşti (1975) şi în străinătate la Brême în 1973, Berlin, Praga, Bratislava şi Sofia în 1976, la Atena în 1978, Aix-la-Chapelle în 1993, Budapesta, München, Hamburg şi Paris. Expoziţii personale ale artistului: 1968 – Galeria Kalinderu, Bucureşti; 1974 – Galeria Galateea, Bucureşti; 1978 – Galeria Eforie, Bucureşti; 1982 – Galeria de artă a oraşului Bucureşti.Creaţia lui Catrinescu se distinge prin gradul înalt de elaborare a paletei cromatice, prin care obţine efecte subtile, de mare sensibilitate artistică. Criticii de artă care s-au aplecat asupra operei sale au subliniat virtuozitatea cu care artistul construieşte spaţii, forme, planuri şi suprafeţe cu ajutorul jocurilor de culoare, definind atmosfere vibrante. Temele rămân în registrul tradiţional, cu preponderenţă interioare şi naturi statice, relevând preocuparea artistului pentru analiza realităţii, descompunerea ei în tonuri picturale şi reconstruirea acesteia pe pânză, după coordonatele propriei sale percepţii.
Operele sale se regăsesc în colecţii din România, Franţa, Belgia, Germania, Grecia şi Israel, în Statele Unite, Canada etc
Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/gabriel-catrinescu-flori-ro-ii-ii.html