Cardas Geo (George)

Anul Nasterii: 1881

Anul Decesului: 1947

Geo (Gheorghe) Cardaș: “Mahoane la Balcic”

Originar din Tulcea, Cardaş va deveni în perioada interbelică unul dintre cei mai activi pictori ce au reprezentat în arta lor ţinuturile Dobrogei.
După debutul oficial în viaţa artistică cu o personală la Galaţi în 1920, Cardaş va continua să aducă în faţa publicului, bucureştean sau provincial, instantanee din regiunile Dobrogei. Pe lângă peisajele din Deltă, pictorul nu întârzie să descopere şi universul Balcicului, prezenţa sa fiind confirmată şi de titlurile celor două lucrări participante la Salonul Oficial din 1932, ambele fiind omonime oraşului de pe Coasta de Argint.
În opera lui Cardaş se observă o plăcere a coloritului, pictorul devenind un fin narator al perspectivelor inundate de lumină. Cardaş face parte din suita de artişti ce au ieşit la peisaj, parcurgând în fiecare vară kilometri întregi, în căutarea colţului perfect. Mica plajă unde erau acostate mahoanele pare să fi fost apreciată în rându-i, regăsindu-se în operele pictorilor români instantanee ale colţului.Geo_Cardas_Doua_Stiuci
Golful gemând de mahoane este conturat geografic cu ajutorul şirului de clădiri de pe mal şi prin geometria perspectivei numeroaselor ambarcaţiuni. Tonurilor pământii ale clădirilor le sunt opuse culorile vii, incandescente ale mahoanelor care se usucă pe mal. În realizarea planurilor pictorul a folosit aceeaşi construcţie riguroasă şi a alternat petele de culoare în consistenţă pură, cu volume încărcate de nuanţări multiple, folosindu-se de valenţele luminiscente, oferite din belşug de atmosfera marină.

Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/licitatia-de-toamna-2010-17-2010/geo-gheorghe-carda-mahoane-la-balcic.htmlGeorge_Cardas_pescari_pe_dunare