Braescu Dumitru D.

Anul Nasterii: 1886

Anul Decesului: 1947

Dumitru Braescu: “Iarna”

Originar din zona Tecuciului, Dumitru (“Tache”) Brăescu a absolvit Școala de Arte Frumoase din București, unde studiase împreună cu Petrescu-Dragoe, Troteanu, Mihail Iovan și Aurel Constantinescu. Pictorul este apreciat de colegii săi din breaslă datorită caracterului său jovial, acesta fiind în antiteză cu pictura sa, realizată printr-o viziune serioasă, unde domină valorația, contrastul între lumini și umbre și culorile sobre.
Una dintre cele mai importante experiențe din viața sa artistică a avut loc după Primul Război Mondial, când a călătorit în Italia împreună cu soția sa, la rândul ei sculptoriță.Dumitru_D_Braescu_In_AtelierA fost impresionat de pictura religioasă din catacombe, realizată de primii creștini. După cercetări atente, Dumitru Brăescu se întoarce în țară cu un nou bagaj cultural, bazat pe influenţa bizantinismului primitiv, ce se îmbina cu vechiul său stil, ”înrudit sufletește, în pictură, cu Hîrlescu și poate cu suflul poetic al lui Bacovia”, după cum scria Vasile Velisaratu.
Atmosferă “bacoviană” se regăsește în lucrarea “Iarna”, unde senzația disoluției este dată de contorsionarea copacilor ce urmează diagonala, care încheie primul plan, precum și de forma estompată a casei din planul al doilea. Nuanța de mister este accentuată de silueta abia sugerată, întrezărită în spatele crengilor.

Bibliografie:

VELISĂRATU, Vasile, ”Destine de artiști în secolul XX”, Institutul Național Pentru Studiul Totalitarismului, Colecția Memorii, București, 2007

Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/dumitru-braescu-iarna.html