Boldizsar Istvan

Anul Nasterii: 1897

Anul Decesului: 1984

 Istvan Boldiszar: “Asfințit pe Săsar ”

Boldizsar este unul dintre ultimii reprezentanţi ai Școlii de la Baia Mare, fiind integrat în cel de al treilea val al coloniei artistice. Tocmai acest lucru îl face pe Boldizsar un important element de conexiune între mişcarea de la Baia Mare şi şcoala postbăimăreană.

Chiar dacă îl cunoaşte pe Istvan Reti încă din perioada Primului Război Mondial, urmând cursurile Academiei de Arte Frumoase din Budapesta, anii decisivi ai formaţiei sale plastice se vor contura în preajma altor doi mari maeştri. La Kecskemet este îndrumat eficient de Bela Ivanyi Grunwald, pentru ca mai apoi să ajungă în grupul de artişti ce au format miş ca rea lui Janos Thorma de la Baia Mare. Gruparea din jurul maestrului băimărean, formată din nume ale artei maghiare, cât şi româneşti, va cuprinde în timp artişti ca Ștefan Szonyi, Hugo Mund, Alexandru Szolnay, Alexandru Ciucurencu sau Aurel Ciupe.stefan_boldisor_boldiszar_vedere_spre_dealul_florilorChiar dacă la începutul anilor ’20 ajunge la Munchen, fiind sponsorizat de colecţionarul Marcel Nemeș, lecţia academistă nu reprezintă decât o însumare lucidă a unor principii legate de construcţia compoziţiei, adevărata lecţie fiind definitivată de plein-air-ismul tipic băimărean. Stabilit la Budapesta, îşi va petrece timpul, vară după vară, la Baia Mare, devenind astfel ultimul nume cu sonoritate al faimoasei grupări. După ce în 1941 ajunge profesor la Academia de Arte Frumoase din capitala Ungariei, Boldizsar va deveni un pion important în dezvoltarea artei maghiare postbelice, fiind ultima punte de contact dintre spiritul vechii colonii şi noile direcţii artistice.

Pictează mult şi în jurul centrului artistic de la Baia Mare, ajunge și la Baia Sprie, fiind atras neîncetat de peisajele expresive întâlnite în desele drumeţii. În maniera unui naturalism plein-air-ist, Boldizsar pictează în principal peisaj, coloritul tipic băimărean fiind adoptat încă de la începutul anilor ’20.

Bibliografie:

BOROS, Judit, MURADIN, Jeno, ”Thorma”, Galeria Kormendi, Budapesta, 1997
RETI, Istvan,”Colonia de la Baia Mare”, Ed. Kulturtrade, Budapesta, 1994.

Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/licitatia-de-toamna-2010-17-2010/istvan-boldiszar-asfin-it-pe-sasar.html