Blendea Constantin

Anul Nasterii: 1929
Data decesului: 22 ianuarie 2012

S-a vorbit adesea despre despre tăcerile din picturile sale, de o exuberanţă copleşitoare, despre “prospeţimea de sentiment” pe care o emana toate compoziţiile maestrului, fie că aborda tema “aripilor solitare”, a “plutirilor spaţiale” sau a “obiectelor în dialog”. Toate conturau un regal de misterioase şi rafinate sinteze arhitecturale.

Iată de ce pictorul Constantin Blendea, născut în 1929, în comuna Peştişani, judeţul Gorj – locul de unde pornea în lumea celebrităţii artelor, va rămâne  unul dintre cei mai reprezentativi pictori români contemporani.constantin_blendea_aripiArta sa rămâne un omagiu adus formei şi culorii, un alt fel de a privi forma, rămânând în datele picturii tradiţionale. Această personalitate marcantă a artei româneşti, a lăsat vizitatorului numeroase lucrări de artă plastică (desene, pictură, grafică, sculptură), piese cu caracter memorial (scrisori, manuscrise, fotografii de familie) şi face obiectul unei importante donaţii făcute Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească” de către artistul Constantin Blendea, nepotul si fiul spiritual al maestrului Vasile Blendea. Colecţia se regăseşte la Muzeul “Vasile Blendea” şi poartă numele de “Vasile şi Emilia Blendea”.Constantin_Blendea_Aripi

A susţinut întotdeauna “păstrarea a ceea ce timpul a conservat”. Apropierea sa de munca de restaurator – printre altele a restaurat şi  Bolniţa de la Cozia, o mare şi apreciată reuşită în cariera sa – nu a fost, aşadar, întâmplătoare.

De la unchiul său, sculptorul şi pictorul Vasile Blendea, a învăţat ce înseamnă respectul pentru artă şi pentru valorile culturale. Monumentalist prin formaţie si vocaţie, Constantin Blendea a fost un subtil interpret de forme şi un rafinat colorist, apreciat în ţară şi străinătate.

O viaţă pe care a  trăit-o la altitudinea esenţei spirituale şi a apropierii de virtuţile marii arte.

 

Numeroasele premii cu care a fost răsplătit:

Premiul II pentru Pictură al UAP, Premiul I pentru Pictură, la Salonul Internaţional de Artă, Quissac (Franţa), Premiul “Ion Andreescu” al Academiei Române, Premiul pentru Artă Monumentală al UAP, medalii, diplome, Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler, pentru activitatea profesională în domeniul monumentelor istorice.

Ultima expoziţie publică a marelui artist a avut loc în luna mai a anului trecut, la Târgovişte, în cadrul Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească”, cu titlul: Constantin Blendea – Retrospectivă  pictură– desen. Dorinţa acestuia era ca această expoziţie retrospectivă să ajungă şi la Târgu Jiu.

(extras din articol Adevarul http://www.adevarul.ro/locale/targoviste/Pictorul_Constantin_Blendea_a_trecut_in_eternitate_0_632337116.html)