Bitzan (Bitan) Ion

Anul Nasterii: 1924

Anul Decesului: 1997

Ion Bitan; “La bariera”
Critica Artistica

Cariera lui Bitzan începe și se termină cu expunerea la Bienale. În 1964 participă alături de Pacea și Alin Gheorghiu la Veneția , într-una dintre cele mai prestigioase manifestări artistice europene. Acest moment marchează nu numai emanciparea expozițională a lui Bitzan, ci va fixa și momentul în care Bitzan descoperă colajul, cel care îl va reprezenta atât de elocvent în multe momente ale carierei.ion_bitan_violets Este vorba de întâlnirea cu arta lui Robert Rauschenberg, artistul american premiat în acel an la Bienală pentru ciclurile extraodinare de asamblaje și colaje.
Un element atât de personal artei lui Bitzan s-a conturat în jurul finisării operei de artă drept un produs elaborat nu atât în atelierul de pictură, ci mai ales în laboratorul cognitiv. Ion_Bitan_instincteFixarea termenilor expresivi a fost una dintre manevrele cele mai elocvente în trasarea unui marcaj stilistic, necesar în toate planurile de exprimare, de la ulei până la instalație sau colaj. Conturarea imaginii de final a devenit scopul care scuză mijloacele, în special în găsirea acelui aspect de finisare imediată.Ion_Bitan_Codex Chiar dacă peisajul pare a fi una dintre temele puțin susceptibile unei aprofundări ulterioare, Bitzan nu ezită în a modela sursa de concret după bunul plac. Din punct de vedere al construcției, perspectiva este lăsată mai mult în grija coloritului, dat fiind orizontul indecis, controlat exclusiv de nuanțări iscusite.

Bibliografie:

CEBUC, Alexandru, FLOREA, Vasile, LĂPTOIU, Negoiță, “Enciclopedia artiștilor români contemporani”, vol. V, Ed. ARC 2000, București, 2003.

ACTIVITATE EXPOZIȚIONALĂ (SELECȚIE):

1964 – participă la Bienala de la Veneția
1967 – participă la Bienala de la Sao Paolo
1968 – expune la Galerie Lambert, Paris, Franța
1969 – expune la Richard Demarco Gallery, Edinburgh și Aberdeen, Scoția
1971 – participă la Expoziția Internațională de imprimare miniatură, Statele Unite ale Americii
1986 – Expoziție personală “Un spectacol de om”, Kilkeny Castle, IrlandaIon_Bitan_Rock_N_Roll1990 – Expoziție personală “Un spectacol de om (cărți, obiecte, picturi)”, “Rafinați Galeria de apă” Warrenpoint, Irlanda
1992 – participă la Expoziţia de grup “Romani ART”, Barcelona
1993 – participă la Expoziția de grup de la”Caroline Corre GALERIE”, Paris

Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/licitatia-de-arta-postmoderna-si-contemporana-79-2013/ion-bitan-instincte.html

ion_bitan_fenomene_meteorologice