Bassarab Ludovic
Anul Nasterii: 1868
Anul Decesului: 1933 |
|
Ludovic Bassarab
(Nas.1868, Galaţi – Dec.1933, Bucureşti)
Artistul s-a născut la Galaţi în 1868. A studiat la Academia de Belle-Arte din Iaşi la clasa profesorului Gheorghe Panaiteanu-Bardasare și la München, expunând în 1898 în capitala Bavariei, în sălile Palatului de Cristal, şi la Berlin, alături de alţi pictori, germani şi străini.
Perioadei germane de studii îi urmează un stagiu francez în 1900, atras mai ales de marile muzee de artă. Întors în ţară a devenit unul dintre membrii Societăţii Tinerimea Artistică în cadrul căreia a expus constant; a participat la Salonul Oficial şi a avut câteva expoziţii personale.
Opera sa a fost marcată de academismul școlilor frecventate. Scene din pitoreasca viață rurală se regăsesc frecvent în opera sa.
Bibliografie:
OPREA, Petre, Artişti participanţi la expoziţiile Societăţii Tinerimea Artistică (1902-1947)
STOICA, Corneliu, Dicţionar al artiştilor plastici gălăţeni, Muzeul de artă vizuală Galaţi, 2007
Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/ludovic-bassarab-taietorul-de-lemne.html
Student atât la Iași, cât și la București, Ludovic Bassarab și-a continuat educația la München, dar și la Paris, influența acestor centre artistice europene fiind vizibilă în opera sa. A practicat miniatură, a făcut desene pentru bancnote, dar și basoreliefuri.A expus în 1898 în capitala Bavariei, în sălile Palatului de Cristal, şi la Berlin, alături de alţi pictori, germani şi străini, formaţi la şcoala müncheneză. Rigoarea și realismul german se reflectă în scenele din viața rurală ori din cea a nomazilor, teme preferate de artist.
Precizia desenului, învățată în sejurul germna este completată de pasiunea pentru miniaturi, care-i rafinează detaliile.
Bibliografie:
MATEESCU, Denia, MATEI, Rodica, DREPTU, Ruxandra, Culorile grădinii în peisajul românesc 1850 – 1955, MNAR, 2006
PAVEL, Amelia, Pictura românească interbelică. Un capitol de artă europeană, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1996
STOICA, Corneliu, Dicţionar al artiştilor plastici gălăţeni, Muzeul de artă vizuală Galaţi, 2007Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/ludovic-bassarab-din-calea-apelor.html