Bassarab Ludovic

Anul Nasterii: 1868

Anul Decesului: 1933

Ludovic Bassarab

(Nas.1868, Galaţi – Dec.1933, Bucureşti)

Artistul s-a născut la Galaţi în 1868. A studiat la Academia de Belle-Arte din Iaşi la clasa profesorului Gheorghe Panaiteanu-Bardasare și la München, expunând în 1898 în capitala Bavariei, în sălile Palatului de Cristal, şi la Berlin, alături de alţi pictori, germani şi străini.
Perioadei germane de studii îi urmează un stagiu francez în 1900, atras mai ales de marile muzee de artă.Ludovic_Bassarab_Amiaza_La_Camp Întors în ţară a devenit unul dintre membrii Societăţii Tinerimea Artistică în cadrul căreia a expus constant; a participat la Salonul Oficial şi a avut câteva expoziţii personale.
Opera sa a fost marcată de academismul școlilor frecventate. Scene din pitoreasca viață rurală se regăsesc frecvent în opera sa.

Bibliografie:
OPREA, Petre, Artişti participanţi la expoziţiile Societăţii Tinerimea Artistică (1902-1947)
STOICA, Corneliu, Dicţionar al artiştilor plastici gălăţeni, Muzeul de artă vizuală Galaţi, 2007

Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/ludovic-bassarab-taietorul-de-lemne.html

Student atât la Iași, cât și la București, Ludovic Bassarab și-a continuat educația la München, dar și la Paris, influența acestor centre artistice europene fiind vizibilă în opera sa. A practicat miniatură, a făcut desene pentru bancnote, dar și basoreliefuri.Ludovic_Bassarab_FlorareseA expus în 1898 în capitala Bavariei, în sălile Palatului de Cristal, şi la Berlin, alături de alţi pictori, germani şi străini, formaţi la şcoala müncheneză. Rigoarea și realismul german se reflectă în scenele din viața rurală ori din cea a nomazilor, teme preferate de artist.
Precizia desenului, învățată în sejurul germna este completată de pasiunea pentru miniaturi, care-i rafinează detaliile.

Bibliografie:
MATEESCU, Denia, MATEI, Rodica, DREPTU, Ruxandra, Culorile grădinii în peisajul românesc 1850 – 1955, MNAR, 2006
PAVEL, Amelia, Pictura românească interbelică. Un capitol de artă europeană, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1996
STOICA, Corneliu, Dicţionar al artiştilor plastici gălăţeni, Muzeul de artă vizuală Galaţi, 2007Ludovic_Bassarab_Pe_Valea_OltuluiSursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/ludovic-bassarab-din-calea-apelor.html

Ludovic_Bassarab_Birt_La_Muchen Ludovic_Bassarab_Hristos_A_Inviat Ludovic_Bassarab_Negustorul_De_Condimente Ludovic_Bassarab_Un_Sfat_Bun_Nu_Strica_NiciodataLudovic_Bassrab_Calugari_In_ChileLudovic_Bassarab_Portretul_Scriitorului_Al_CazabanLudovic_Bassarab_Trecerea_VaduluiLudovic_Bassarab_Peisaj_Cu_stana_pe_Valea_PrahoveiLudovic_Bassarab_La_Carciuma_SatuluiLudovic_Bassarab_Intoarcerea_de_la_Targ Ludovic_Bassarab_Laie_De_TiganiLudovic_Bassarab_Pisici_La_JoacaLudovic_Bassarab_Drumetul Ludovic_Bassarab_La_Fantanaludovic_bassarab_de_la_camp ludovic_bassarab_tarancuta_cu_basma_rosie