Banica Maria

Anul Nasterii: 1908

Anul Decesului: 1991

 

Maria Bănică
(1908 – 1991)

Biografia Mariei Bănică Orăscu nu este bogată în repere. Studiul cu Jean Al. Steriadi, la Școala de Arte Frumoase din București, nu oferă indicii clare despre influențele care au condus către postimpresionismul ce îi caracterizează opera.
Cunoscută mai ales pentru peisajele urbane, în care surprinde colțuri bucureștene pline de viață, în ”Terasă deasupra mării” artista ni se dezvăluie încă o dată prin prisma senzorialității traduse cromatic.
Culori vii, dispuse contrastant sugerează atmosfera marină în ipostaza ei tonică. Decupată prin intermediul liniilor de contur albe, femeia ușor întoarsă spre privitor, nu pare să contempleze, ci să respire din aerul răcoritor dinaintea furtunii. Caroiajul vibrat de nunațele de ocru și brun, temperate cu albul ușor colorat, contrastează cu albastrul mării. Cerul se distinge de agitația mării printr-o linie abia sugerată de albastru cobalt, care subliniază atmosfera agitată dinaintea ploii răcoritoare,de vară.
Caligrafierea liniei care conturează silueta umană ori cea arhitecturală a balustradei, amintesc de influența lui Dufy..

Bibliografie:
OPREA, Petre, ”Expozanţi la Saloanele oficiale de pictură, sculptură şi grafică 1924 – 1944”, Ed. Direcţia pentru cultură, culte şi patrimoniu naţional a Municipiului Bucureşti, 2004

Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/licitatia-doamnelor-artelor-frumoase-romanesti/maria-banica-orascu-terasa-deasupra-marii.html

banica 01

Maria Bănică-Orăscu:”Orasul Copiilor”
Critica Artistica

S-a născut la 25 septembrie 1908, la Bucureşti. A studiat la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1932 cu J. Al. Steriadi şi Camil Ressu.
S-a remarcat în special prin peisajele urbane, în pictură şi grafică. Pe Maria Bănică o putem considera una dintre cele mai remarcabile artiste postimpresioniste. La fel cum vom vedea şi în ”Orașul copiilor”, operele ei sunt calme şi realiste, dar mai ales riguros desenate şi agreabile.
Pictura ei înfăţişează o suită bogată de imagini din viaţa şi arhitectura cotidiană. Paleta de culori folosită este vastă, cu predilecție pentru tonuri calde în nuanţe de roşu, galben şi albastru. Lucrările ei sunt optimiste şi pline de viaţă, artista fiind o euforică a senzaţiilor imediate.

Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/maria-banica-orascu-ora-ul-copiilor.html

Orascu_Banica_Maria_floriMaria_Banica_Orascu_Cu_Familia_In_GradinaMaria_Orascu_Banica_natura_statica_cu_sticle_si_fructe