Acontz Nutzi (Ana)

Anul Nasterii: 1894

Anul Decesului: 1957

    Nutzi Acontz

(Nasc.1894, Focşani – Dec.1957, Bucureşti)

Născută în 1894, la Focșani, artista a urmat cursurile Şcolii de Belle Arte din Iași, fiind colegă de generație cu Aurel Băeșu, Max Arnold, Adam Bălțatu și Aurelia Vasiliu-Ghiață, generație de pictori ieșeni care aveau să facă trecerea spre impresionism și post-impresionism, atât prin tehnică cât și prin practica lucrului în plein-air. De altfel, biografia artistei a reținut controversa pe care a avut-o cu profesorul Gheorghe Popovici pentru îndrăzneala de a scoate un model în plein-air pentru a face crochiuri.
La expoziția de debut, din martie 1931, de la librăria Hasefer, a prezentat mai multe lucrări, majoritatea acuarele, a căror tematică era Balcicul (peisaje). Experiența Coastei de argint o va urmări toată viața, peisajele însorite fiind o constantă a operei sale, nefiind cunoscute peisaje de iarnă ce aparțin pictoriței.
Călătorește în insulele grecești și în Franța, la Ciotat, precum și în Bretania, la Concarneau, Pont Aven, călătorii din care se întoarce cu numeroase schițe în tuș ori acuarelă care vor fi folosite pentru lucrările ulterioare. Artista a păstrat obiceiul din vreme studenției când ieșea la peisaj, iar la sfârșitul zilei, din multitudinea de schițe păstra doar pe cele mai reușite, restul fiind aruncate în copaci.

În anii 40 locurile frecventate pentru peisaj se schimbă, mergând în regiunea Argeșului, în satul Valea Nandrei. Fire deschisă, care se împrietenea ușor, Nutzi Acontz a cutreierat toată viața, vizitându-și prietenii și lucrând în compania îmbietoare a acestora.nutzi_acontz_pescar
Peisajul face parte din ultimii ani de creație ai artistei, când stilul său ajunsese la maturitate. În tonuri catifelate, ce par aproape acuarelate și în tușe successive, redă pe pânză calmul unei zile însorite. Geografia ne este sugerată prin diferențele de ton, iar lumina și efectele sale asupra apei, prin albul aplicat pe suprafața acesteia. Principiile post-impresioniste erau specific acuarelei, uleiurile vădind deopotriva fina desenatoare, dar și o coloristă valoroasă a tonurilor mate, în asocieri de albastru, verde și alb.

Bibliografie:

”Catalog Expoziție Nutzi Acontz”, decembrie 1967, Muzeul Regional Iași, 1967
ALDEA, Hortensiu, CERNAT-ARAMĂ, Ivona, ”Nutzi Acontz – expoziție retrospectivă, 100 de ani de la nașterea artistei”, Complexul Muzeal Național ”Moldova”, Iași, 1995.

Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/nutzi-acontz-peisaj-cu-rau.html