Vernisajul expoziţiei M.T. ROMANESCU

ARTEXPERT GALLERY

Vă invită Joi, 10 mai 2012, ora 17.00 la vernisajul expoziţiei

 

M.T. ROMANESCU

 

MEMORIA PRIVIRII

expoziţie de pictură

lansare album artă

Expoziţia este deschisă în perioada 10 – 31 mai 2012 (L-V, 9-17) la

ARTEXPERT GALLERY

Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu nr 10

Tel. 0264590041, 0740451789

 

 

 

Nu ştim câţi dintre pictorii talentaţi nu îşi vor fi irosit talentul, câţi dintre ei nu îşi vor fi abandonat vocaţia dintâi în apriga lor confruntare cu viaţa! Putem afla doar despre aceia care se vor fi descoperit pe sine mai târziu, doar despre acei „favoriţi” care, cu propria mână – sigură, cu propria minte – clară şi lucidă, se vor fi întors la acea primă damnare a sufletului propriu care le cerea irepresiv să dea frâu acelei genetici a spiritului pentru care se simţeau „programaţi”.

Printre ei se numără şi Mircea Titus Romanescu, care şi-a început cariera sub travesti-ul altei meserii, eliberându-se treptat de veşmintele care acopereau trupul şi chipul împăratului. Acum, împăratul e gol! Prilej nemăsurat de glume răutăcioase, obsesii insipide, rostiri injurioase. Calmul şi nuditatea inspiră violenţa! Contemplaţia liberă şi spectacolul unei personalităţi incită agresivitatea şi barbaria din noi. Ca artist, trebuie să presupui şi aceasta. Să „dresezi” un public minat de prejudecăţi. Să stai dezgolit, fără teamă, în faţa acelei lumi în care ştii că se ascunde instinctul fiarei. Şi, peste tot, tot timpul, să pictezi, să pictezi cu acea frenezie a sufletului, cu acea cumplită, nobilă inocenţă care mimează dansul fluturelui. Oricând se poate abate peste tine, nemilos, laţul gâdelui.

Dincolo de aceste consideraţii, poate stranii, se naşte, se consolidează, printre primejdii, opera de un calm şi o sobrietate luminoasă care desfide drama, moartea. Respiră din această artă un sentiment al libertăţii, o frenezie a sufletului, un instinct irepresibil al culorii. Sunt toate datele generice ale unui talent de necontestat şi peste tot plutesc ca un adagiu solemn cuvintele atât de moldoveneşti ale lui Creangă:

„nu ştiu alţii cum sunt…” Aşa sunt eu!

Vasile RADU

Cluj-Napoca, mai 2012