Ganditorul lui Rodin – Cautand originalul

Mihai Constantin

 

 

In plin Prim Razboi Mondial, Parlamentul francez discuta in plen actul de donatie pe care venerabilul Auguste Rodin il facea in favoarea poporului sau. Nu a fost chiar unanimitate in a decide alocarea Holelului Biron de pe Rue de Varenne numarul 79 pentru a deveni – cu ceva investitii – muzeul Rodin. Decizia a fost luata pana la urma iar acum adresa este vizitata de sute de mii de turisti anula. Cred ca Franta si-a amortizat din plin investitia. Am fost si eu acolo, nerabdator sa vad piesele pe care mainile lui Rodin insele le-au modelat. Am primit o satisfactie partiala. Dar am fost si mai nedumerit cand am gasit nu una, nu doua, ci trei exemplare din emblematicul Ganditor in salile si in gradina hotelului Biron.

 

 

Stiam ca Ganditorul fusese initial destinat sa troneze pansiv in varful Portii Iadului, o lucrare monumentala al carei original se gaseste la Musee D’Orsay iar copia in bronz este in gradina mica a Muzeului Rodin. Iat-o:

 

 

 

Inauntru am descoperit inca o varianta:

 

 

 

 

 

Si din nou una, afara, spre iesirea din curtea hotelului, poate cea mai cunoscuta, fiind preferata de diversi cineasti (cel mai recent de Woody Allen in Midnight in Paris)

 

 

 

 

Eu mi-am luat un punct de reper cu gandul sa revin acolo intr-o buna zi si am lasat personajul asa cum l-am gasit: pe ganduri.