Licitatia GOLDART 15 martie 2012
LICITATIA DE JOI 15 MARTIE 2012, ora 19.00
Cel puţin cinci motive pentru a deveni colecţionar de artă
Casa de Licitaţii Goldart organizează joi 15 martie, la ora 19.00, o licitaţie care reuneşte nume de marcă ale plasticii româneşti. “Bucuria figurativului” este licitaţia în cadrul căreia vor fi prezente pe simeze lucrări semnate de Rudolf Schweitzer Cumpana, Nicolae Vermont, Petre Iorgulescu Yor, Aurel Baesu, Jean Cheller, Nicolae Tonitza şi Corneliu Baba, dar nu numai. Cei care vor să îşi îmbogăţească colecţiile sau vor să devină colecţionari, vor putea alege din cele peste 131 de lucrări de arta plastica sau decorativă care vor fi aduse în faţa publicului.O menţiune aparte merită a fi făcută în privinţa celor două lucrări semnate de Max Herman Maxy. Afirmat în pictura românească drept un reprezentant de marcă al Avangardei, al cărui principal promotor al constructivismului a fost, Maxy dovedeşte în lucrările figurative – aşa cum sunt “Mesteşugari”si “Modelul’- incontestabile virtuţi de colorist, dobândite din curentul fovist. Desi despărţite de patru decenii de creaţie, portretele de tineri din licitaţia Goldart, semnate de Corneliu Baba (unul dintre cei mai mari portretişti ai noştri) păstrează în comun excelenţa desenului, expresivitatea chipurilor înfăţişate şi monumentalitatea punerii în pagină.O piesă de excepţie este şi “LOLITA” de Marcel Guguianu, sculptură în marmură de mari dimensiuni, reprodusă în cataloage şi cu participări în expoziţii, estimată la 12000-15000 euro. Piesa va fi însoţită de un certificat care îi atestă autenticitatea, securizat, realizat în colaborare cu Banca Naţională a României şi semnat de maestrul Guguianu. „Natura statică” de Petre Iorgulescu Yor, lucrare ce a participat la Salonul oficial din 1926, este oferită în licitaţie pentru suma de pornire de 7000 euro. Un nume mare al plasticii româneşti este şi Jean Cheller care va fi prezent în licitaţie cu lucrarea “Vas cuflori”. Despre Jean Cheller se ştie că a fost fascinat de pictura lui Gheorghe Petraşu de care s-a apropiat după 1940 dar şi de pictura bunului său prieten, Alexandru Ciucurencu. “Cazul lui Cheller e acela al creatorului care trebuie descoperit doar prin ce ne spune pictura sa, orice încercare de întocmire bibliografică fiind, indiferent câte studii i s-ar dedica, una atât de restrânsa, încât nu ajută”, spune Tudor Octavian în biografia realizată pictorului. Ce putem spune, aşadar, despre florile lui Cheller? “Înainte de a fi o desfătare optică, <<Florile lui Cheller>> sunt, din punct de vedere plastic, o concluzie concisă şi îndelung controlată de realitate” afirmă acelaşi Tudor Octavian în volumul său. Ca atare, orice iubitor de artă are cel puţin cincimotive pentru a lua parte la această licitaţie şi pentru a alege piesele care îl reprezintă. Expoziţia lucrărilor din licitaţie va putea fi vizitată începând cu data de joi 8 martie, la sediul Goldart din Cal. Dorobanti 12 (intrarea prin str. Washington).
Jean Cheller – Vas cu flori
LICITATIA DE JOI 15 MARTIE 2012
Nume de marcă ale plasticii româneşti la Goldart
La mijlocul lui martie, Casa de Licitaţii Goldart propune colecţionarilor o licitaţie cu nume de marcă ale plasticii româneşti. În cadrul licitaţiei 84, denumită “Bucuria Figurativului” vor fi prezente pe simeze lucrări semnate de Rudolf Schweitzer Cumpana, Nicolae Vermont, Petre Iorgulescu Yor, Aurel Baesu, Jean Cheller, Nicolae Tonitza şi Corneliu Baba, pentru a nu aminti decât o mică parte dintre autori. Cei care vor să îşi îmbogăţească colecţiile vor putea alege din cele peste 131 de lucrări de arta plastica sau decorativa care vor fi aduse în faţa publicului.
Nicolae Tonitza – Asim Selim, vanzatorul de placinte calde
O menţiune aparte merită a fi făcută în privinţa celor două lucrari semnate de Max Herman Maxy. Afirmat în pictura românească drept un reprezentant de marcă al Avangardei, al cărei principal promotor al constructivismului a fost, Maxy dovedeşte în lucrările figurative – aşa cum sunt “Mesteşugari”si “Modelul’- incontestabile virtuţi de colorist, dobândite din curentul fovist.
Hans herman Maxy – Modelul
Desi despărţite de patru decenii de creaţie, portretele de tineri din licitaţia Goldart, semnate de Corneliu Baba (unul dintre cei mai mari portretişti ai noştri) păstrează în comun excelenţa desenului, expresivitatea chipurilor infăţişate şi monumentalitatea punerii în pagină.
O piesă de excepţie este şi “LOLITA” de Marcel Guguianu, sculptură în marmură de mari dimensiuni, reprodusă în cataloage şi cu participări în expoziţii, estimata la 12000-15000 euro. Piesa va fi însoţită de un certificat care îi atestă autenticitatea, securizat, realizat în colaborare cu Banca Naţională a României si semnat de maestrul Guguianu.
Marcel Guguianu – Lolita
„Natura statică” de Petre Iorgulescu Yor, lucrare ce a participat la Salonul oficial din 1926, este oferită în licitaţie pentru suma de pornire de 7000 euro.
Petre Iorgulescu Yor – Natura statica
Expoziţia lucrărilor din licitaţie va putea fi vizitată începând cu data de joi 8 martie, la sediul Goldart din Cal. Dorobanti 12 (intrarea prin str. Washington).