Retrospectiva taberelor de pictura de la Tescani – Horia Bernea





8 decembrie 2011 vernisaj la Muzeul National George Enescu:

“8 picturi si mai multe fotografii

In memoriam Horia Bernea.

Retrospectiva Taberelor de pictura de la Tescani”


… in fata unei lumi amenintate de descompunere, fortate sa renege reperele fundamentale ale existentei sale, artistul trebuie sa participe la sensul sacrificiului ce a mantuit lumea, el trebuie “sa salveze”. (HORIA BERNEA: “Avantaje spirituale ale unui artist din est”, 1979)


Expozitia isi doreste comemorarea artistului la 11 ani de la stingerea sa din viata, prin prezentarea  catorva picturi, fotografii si texte ce ilustreaza Tescanii lui Horia Bernea. Expozitia contine un fragment din opera sa, momente din  taberele de creatie, picturi, figuri, gesturi de artisti si de prieteni, fragmente de peisaj, de alei si plopi. Se dezvaluie, astfel, o mica parte a picturii desavarsite sau incepute la Tescani, iar cei care cunosc artistul si locul isi pot trezi amintirile si pot impartasi cu acesta ocazie, prin viu grai sau in scris, marturii care vor ramane in arhiva Tescanilor.


Sectia “Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” functioneaza in fostul conac al renumitei familii boieresti Rosetti-Tescanu si are statut de monument istoric. Edificiul a fost construit in 1880 intr-un frumos parc dendrologic, situat intr-o zona colinara, la 37 km de orasul Bacau, in proximitatea satului Tescani.  Prin Actul de donatie facut de Maria Cantacuzino-Enescu in 1947, conacul familiei sale a devenit asezamant cultural. In 1980 a fost inaugurata “Casa Memoriala Rosetti – Enescu” din incinta imobilului principal, devenita, in 1990, Centrul de Cultura Tescani, apoi din 1993, Centrul de Cultura “Rosetti Tescanu – George Enescu”. Din anul 2006, casa memoriala din Tescani este sectie a Muzeului National “George Enescu”.


Horia Bernea a iubit locul si locul l-a iubit pe el. In memoria sa,  incaperea din conac in care lucra  ii poarta numele.


In aceasta retrospectiva sunt expuse cele 8 lucrari din colectia Sectiei “Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”, realizate de artist in perioada 1978-2000, atat in cadrul taberelor anuale de pictura, cat si in perioada vizitelor de suflet. Vor fi etalate, de asemenea doua afise, unul desenat de artist insusi si altul realizat  de Tudor Marinescu cu prilejul ultimei prezente la Tescani a lui Horia Bernea. Expozitia este intregita cu fotografii cu prieteni, colegi, peisaje, lucrari si cu doua afise unul desenat de artist insusi si altul realizat de Tudor Marinescu cu prilejul ultimei prezente la Tescani a lui Horia Bernea.


Tescanii au prilejuit intalniri memorabile ale lui Horia Bernea cu personalitati precum: Ioan Alexandru, Andrei Blaier, Ion Banulescu, Ilie Boca, Florin Ciubotaru, Grigore Constantinescu, Mircea Diaconu, Augustin Doinas, Clemansa Liliana Firca, Gheorghe Firca, Constantin Flondor, Marin Gherasim, Paul Gherasim, Stere Gulea, Sorin Ilfoveanu, Nicolae Licaret, Gabriel Liiceanu, Sultana Maitec, Nicolae Manolescu, Viorel Marginean, Ileana Micodin, Paul Neagu, Sabina Negulescu, Ion Nicodim, Florin Niculiu, Mihai Oroveanu, Horea Pastina Horia Roman Patapievici, Andrei Plesu, Johnny Raducanu, Theodor Rusu, Mihai Sarbulescu, Ana-Maria Smighelschi, Ion Stendl, Pavel Susara, Napoleon Tiron, Constantin Toiu, Doru Ulian etc.


Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 8-22 decembrie 2011, orele 10,00 – 17,00

Horia BERNEA – REPERE BIOGRAFICE


Horia Bernea s-a nascut la data de 14 septembrie 1938 in Bucuresti, fiu al  cunoscutului sociolog si etnolog Ernest Bernea si al Mariei Bernea, nascuta Patrichi.


Intre anii 1957 – 1959 Horia Bernea a urmat cursurile Faculta?ii de Matematica si Fizica a Universita?ii Bucuresti, intre anii 1959 – 1962 -Scoala Tehnica de Arhitectura si intre anii 1962 -1964 Institutul Pedagogic (sectia Desen).


A debutat public ca pictor in anul 1965, la Cenaclul Tineretului al Uniunii Artistilor Plastici.


A fost membru al grupului de la Poiana Marului si al grupului “Prolog”, a lucrat in taberele de creatie de la Varatec si Tescani, la Paris si in sudul Fran?ei, in Provence.


Incepand cu anii 70, s-au succedat expozitii cu subiecte ca: Deal, Prapor, Coloana, Gradini.


Intre 1970 – 1989 a avut numeroase expozitii personale sau de grup in tara la Bucuresti, Cluj, Oradea, Tg Mures, Timisoara; in strainatate la: Richard Demarco Gallery si College Gallery al Universitatii din Birmingham (1970), Sigi Krauss Gallery in Coventgarden si Compass Gallery din Glasgow (1971), Richard Demarco Gallery Edinburg Generative Art Gallery din Londra (1975); printre expozitiile de grup la: Toulon, Franta (19739, Bienala de la Venetia (1978), Lotz (1979), Centre George Pompidou, Paris (1984)  etc.


Retrospective: 1985, 1997 – Muzeul National de Arta, 1997 – Muzeul National Bruckenthal Sibiu, 1998 – Constanta.


Dupa 2000: “Gal ¾”, Galeria “Sabina si Jean Negulescu”- Bucuresti, Bistrita Nasaud, Muzeul National de Arta Contemporana.


Publicatii:

– Crezul, Ed. Humanitas, 2000

– “Roma caput mundi”, un ghid subiectiv al Cetatii Eterne dialog intre Horia Bernea si Teodor Baconsky , insotit de fotografii, acuarele de Horia Bernea). Ed.  Humanitas, 2001

– Dosar sentimental. Cateva ganduri despre muzeu, cantitati, materialitate si incrucisare de Irina Nicolau si Carmen Huluta, cu note ale lui Horia Bernea despre Muzeul Taranului Roman, Ed. LiterNet, 2001

Premii: Premiul  Revistei “Arta” (1972), Premiul Academiei Romane pentru pictura Ion Andreescu (1978), Medalia “Pontificia”, acordata de Papa Ioan Paul al doilea (1998). Premiul pentru contributia exceptionala la recuperarea traditiilor spirituale ale civiliza?iei taranesti acordat de catre Fundatia Culturala Romana (1994), Marele Premiu “George Apostu” din partea Centrului Intern de Cultura si Arta “George Apostu”, Bacau (1995), Marea Cruce pentru Merit Cultural (2000).

Pictorul Horia Bernea a fost membru al Comisiei Monumentelor Istorice si al Grupului de Reflectie pentru Innoirea Bisericii.

Din 1990 – 2000 a fost director general al Muzeului Taranului Roman. In anul 1996 muzeul a fost rasplatit cu inalta distinctie “European Museum of the Year”, premiul pentru cel mai bun muzeu european al anului, pentru prima data acordat unui muzeu dintr-o  tara din estul Europei .

Horia Bernea s-a stins din viata in seara zilei de 4 decembrie 2000, la Paris si este inmormantat la Biserica Mavrogheni, in vecinatatea Muzeului Taranului Roman.