Locuri, figuri, naturi moarte – Galeria Comunala de Arta Moderna din Roma
Viky Manaila


Dupa noua ani de pauza s-a redeschis in luna noiembrie Galeria Comunala de Arta Moderna din Roma. Colectia constituita din 3200 de opere, realizate intre 1880 si pana dupa al doilea razboi mondial, contine capodopere ce ar putea scrie manuale de istoria artei italiene. “O colectie a cetatenilor Romei” – cum a numit-o primarul Alemanno.

Expozitia de inaugurare – “Locuri, figuri, naturi moarte” – readuce publicului 140 de picturi si sculpturi semnate Giorgio Morandi, Gino Severini, Alberto Savinio, Felice Casorati, Giacomo Balla, Manzù, Martini, Gemito, Cambellotti s.a.

Vincenzo Gemito – Cavallo


Tema Figurii, in numeroasele sale variante, este cea mai afrontata de artisti, indiferent de perioada. Lucrarile grupate sub acest numitor comun sunt dominate de exceptionala pictura a lui Nino Costa – Alla Fonte/Ninfa  del bosco .Costa a avut o importanta contributie la dezvoltarea lumii artistice din Roma dupa 1870, prin prisma legaturilor sale cu alti artisti plastici straini, punand bazele unui Club si Asociatiei “In Arte Libertas”.

 

“Alla fonte” a fost inceput ain 1863 in padurea Fontainebleau si continuata la Roma intre 1895 si 1897, lucru confirmat si de varietatea de influente. Lucrarea nu a parasit niciodata atelierul artistului si a fost achizitionata in 1926 direct de la fiicele lui cu ocazia expozitiei centenarului Costa. 

In aceeasi suita avem si De Chirico – Lupta de Gladiatori.


Sculptura la Roma – intre traditie si modernitate

 Dulcis in fundo – Acoperisurile Romei vazute de Guttuso si cum arata in realitatea unei zile mohorate….