La portile Orientului – licitatie Goldart

CASA DE LICITATII GOLDART
Licitatia de joi 8 decembrie, ora 19.00

“La portile Orientului” –  sub acest generic Casa de licitatii GOLDART ofera in data de 8 decembrie 2011 iubitorilor de frumos lucrari de arta plastica semnate de unii dintre cei mai remarcabili artisti ai nostri care au creat sub fascinatia Orientului.

Cu exceptia unor “Case din Provence” de Stefan Popescu si a unui “Peisaj din Normandia” de Elena Popea (de altfel, lucrari admirabile) cvasitotalitatea operelor de arta plastica din aceasta licitatie are ca sursa de inspiratie lumea orientala si cea autohtona, purtand pecetea Levantului.

Tonitza – Pescari cu barca la malul marii


Cele mai elocvente exemple sunt, desigur, peisajele. Mentionam  ” Pescari cu barca la malul marii” de Nicolae Tonitza, lucrare cu numeroase participari la expozitiile organizate de Muzeul de arta al R.P.R in 1963 si al R.S.R. in 1979, reprodusa in albumul « Tonitza » de C. Baba, Ed. Meridiane 1965, ” Margine de sat” de Jean Al. Steriadi, « Ruinele Cetatii Albe » de Marius Bunescu , « Copac Inflorit » de Samuel Mutzner, ” Case la tara” de Rudolf Schweitzer Cumpana, ” Neveste de pescari” de Kimon Loghi, ” Acoperisuri in Bucuresti ” de Vasile Popescu, sau minunatul peisaj cu castani de Stefan Popescu.

Nicolae Grigorescu – Evreu cu caftan


“Interioarele » si ”  Naturile statice ” se regasesc in acelasi univers  cu iz oriental : « Trandafiri » de Ion Andreescu,  « Interior oriental » de Ipolit Strambulescu”,  Rodii ” de Ion Pacea, “Natura statica”  de Corneliu Baba, ” Luminare si ulcior ”  de Otto Briese sau naturile statice semnate de Constantin Piliuta.

De Orient amintesc si o serie de portrete semnate de : Iosif Iser, Nicolae Grigorescu – remarcabil este ” Evreul cu caftan “, dintr-o tematica dezvoltata in deceniile sapte si opt ale secolului al XlX- lea,  Dumitru Braescu, Tia Peltz, Boris Caragea, Marcel Guguianu, s.a.

Iosif Iser – Tataroaica cu ilic


Este cea de a 80-a licitatie a Casei Goldart, care serbeaza evenimentul oferind iubitorilor de arta si colectionarilor lucrari de exceptie.

Adam Baltatu – Peisaj la Balcic


Luminita Ghildus

General Manager

Goldart Auction House

Cal. Dorobantilor 127-129

RO-Bucharest 1

Tel./Fax 0040 21 312 31 67

Tel: 0040 21 314 98 23

e-mail: luminita.ghildus@goldart.ro
www.goldart.ro