Giacometti et les Etrusques
Pana pe 8 ianuarie 2012 la Pinacoteca din Paris este confruntata in premiera mondiala opera lui Giacometti cu arta etrusca. Peste 150 de lucrari de arta etrusca (inclusiv celebra L’Ombra della sera – aflata pentru prima data in afara Italiei si la Paris) si in jur de 30 de lucrari ale lui Giacometti (sculpturi, picturi, desene) sunt puse fata in fata. O intalnire intre doua lumi, doua filosofii pe care le despart totusi 2500 de ani.
Expozitiile de tip confruntari au devenit o noua moda in ultimii ani, esentiale pentru a intelege opera unor artisti si pentru a scrie istoria artei. (Van Gogh vs. Gauguin, reinterpretarea lui Pollock prin prisma chamanismului, Picasso si arta Africana).
Giacometti in fata atelierului sau din Paris
In anul 1955 este organizata la Luvru o expozitie despre extraordinara civilizatie etrusca – acest popor de pirati, de luptatori puternici – civilizatie inca straina si misterioasa noua. Aici ia contact Giacometti cu aceasta arta, lucru dovedit de insemnarile facute pe catalogul de atunci al expozitiei. Modernitatea artei etrusce i-a produs un adevart soc acestuia, determinandu-l sa plece in Toscana pentru a aprofunda cercetarile asupra acestei civilizatii.
Urna etrusca
La Volterra vede pentru prima data l’Ombra della sera – lucrare emblematica, considerata Mona Lisa etrusca – care-l bulverseaza total. Ne mai putem uita la “Femeile venetiene” sau “Omul care merge” fara a ne gandi la “Umbra serii”?
Nu este important daca figurile filiforme ale lui Giacometti au fost create inainte sau dupa intalnirea cu “Umbra serii”, ci faptul ca Giacometti intalneste o lume a carei estetica ii este apropiata, in care se regaseste si pe care o reinterpreteaza prin prisma suprarealismului de care este foarte legat.
L’ombra della Sera
– detaliu –
Giacometti – Femei venetiene
Inca din copilarie se scufunda in biblioteca tatalui sau, pictorul si gravorul post-impresionist Giovanni Giacometti, inconjurat de cataloage si colectii de Cahiers d’Art, navigand intre secole, de la preistorie la epoca moderna, fascinat deopotriva de civilizatia egipteana, bizantina sau azteca.
De altfel expozitia abunda de desene facute de Giacometti cu pixul sau creionul pe carti, caiete, reviste, prin care incerca sa reproduca imaginile aflate in acestea.
Din pacate fotografiatul era interzis, dar puteti urmari filmul de mai jos.
Si un interviu in care Giacometti vorbeste despre perioada suprarealista si contactul cu Montparnasse…