Marian Zidaru – Glorii la Venetia
Galeria factor92, Bulevardul Aviatorilor 92
Moderator si curator: Erwin Kessler
Vernisaj, lansare de carte si dezbatere, marti 29 noiembrie, de la orele 18.00
Marti, 29 noiembrie, de la orele 18.00, Galeria factor92 va invita la un triplu eveniment: vernisajul expozitiei de sculptura, pictura si desen Marian Zidaru, Glorii la Venetia, lansarea albumului monografic Marian si Victoria Zidaru, publicat luna trecuta de editura germana Klartext, si o incitanta dezbatere pe tema relevantei artei cu continut si actiune explicit religioasa in contextul societatii laice de azi.
Glorii la Venetia este o expozitie cu lucrari recente de Marian Zidaru, realizate sub impulsul rezidentei venetiene din aceasta vara. Relatia lui Zidaru cu Venetia dateaza din anii 80, cind a primit o bursa de calatorie in Italia. Vizita la Venetia i-a prilejuit revelatia artei bizantine vechi si a Renasterii timpurii, cu operele memorabile cutreierate de credinta, intensitate emotionala, rafinament simbolic si traire mistica. Revelatia venetiana a fost cruciala in convertirea lui Marian Zidaru la experienta mistica ce ii caracterizeaza intreaga opera pina la ora actuala.
Volumul trilingv (germana, romana, engleza, 254 p.) Marian si Victoria Zidaru, aparut in octombrie 2011 la editura germana Klartext, sub ingrijirea editorilor Guenther Strunck si Doina Talmann, beneficiaza de studii despre opera artistilor Zidaru semnate de istoricii de arta germani Ruth Fabritius si Christoph Kiwelitz si de istoricii de arta romani Magda Carneci si Erwin Kessler. Este prima monografie, bogat ilustrata, a unuia dintre cele mai cunoscute, prolifice si influente cupluri artistice din arta arta romaneasca a ultimilor 20 de ani.
Dezbaterea pe tema insertiei artei religioase in societatea actuala va avea ca invitati pe Ruxandra Demetrescu (rector, Universitatea Nationala de Arta, Bucuresti), Sandra Pralong (presedinte, Fundatia SynergEtica), Mihail Neamtu (fondator, Noua Republica), Bogdan Vladuta (artist). Relevanta pentru societatea noastra, in care biserica, ritualurile, practicile si simbolurile religioase constituie un important sector al vietii publice si private, cu un impact deosebit asupra vizualului cotidian si asupra reprezentarile colective, arta cu substanta religioasa ridica, totusi, probleme complexe in sistemul civilizatiei actuale, marcata de divertisment, consum, cultura strazii si mass-media, de tensiuni sociale si de politici divergente. Raporturile dintre stat, societatea civila si Biserica, cele dintre invatamint, cult si cultura vor constitui punctele centrale ale dezbaterii. Cu un reper precum fenomenul Zidaru, ce contureaza un proiect de formare a unei comunitati ideale, utopice, ascetice si radicale, ce pune in discutie o intreaga eschatologie, cu pregnante componente sociale, nationale si mistice totodata, dezbaterea promite sa atinga puncte incandescente ale psihicului colectiv romanesc.