Colectia de Arta Contemporana Religioasa a Manastirii Dervent

Manastirea Dervent, prin purtarea de grija a Parintelui Staret Andrei , in colaborare cu Filiala Uniunii Artistilor Plastici Constanta Unu, organizeaza in fiecare an Tabara de creatie cu denumirea “Dervent –  Dunarea si Dobrogea Crestina” (DDDC).


Marti, 22 noiembrie, la ora 13.00, la Camera Deputatilor a Parlamentului Romaniei a avut loc vernisajul expozitiei cu caracter religios, dedicat sarbatorii Sfantului Andrei si Zilei Nationale a Romaniei, Dervent-Dunarea si Dobrogea Crestina (DDDC). Evenimentul a fost organizat, de Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor, Manastirea Dervent din Arhiepiscopia Tomisului, in colaborare cu UAP 1 Constanta.


“Dunarea si Dobrogea crestina” este genericul sub care de sase ani, in Manastirea Dervent, din Arhiepiscopia Tomisului, artisti plastici romani si straini se intrunesc si, pentru cateva saptamani, devin deopotriva realizatori de frumos si rugatori catre cer. Rezultatul tulburatoarei experiente se materializeaza in opere de pictura si sculptura, care devin bunuri de patrimoniu ale manastirii. Expozitia de la Palatul Parlamentului ofera o imagine generoasa asupra Taberei Internationale de Creatie Contemporana (pictura si sculptura) initiata si sustinuta de manastirea dobrogeana si Arhiepiscopia Tomisului.


“Manastirea Dervent este primul asezamant ortodox de la noi care organizeaza o asemenea tabara, care aduna artisti din tara, din Balcani si nu numai. Ceea ce expunem aici este o selectie reprezentativa din colectia de pictura a manastirii”, ne-a precizat Alice Dinculescu, critic de arta . (extras din ziarul Patriarhiei romane LUMINA , articol publicat de Dumitru Manolache). Gazdele si invitatii acestui eveniment, au avut prilejul de a se bucura, de un concert al cantului bizantin, in interpretarea grupului psaltic ” Sf. Ap. Andrei ” al Sf. Manastiri Dervent condus de Psalt, Gabriel Ciubotaru. Finalul evenimentului a fost marcat de un scurt recital oferit de soprana Alexandra Tarniceru ( CU O VOCE DUMNEZEIASCA), de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucureasti, care a interpretat: “Iubi-te-voi, Doamne”, de Nicolae Lungu, “Tatal nostru”, de Anton Pann, si “Ave Maria”, de Franz Schubert.    


Autorii lucrarilor sunt: Anamaria Avram, Angela Bocu, Angela Tomaselli, Alexandru Nicolae Ispas, Constantin Papadopol, Claudia Musat, Daniel Divrician, Dan Corneliu, Dan Crecan, Daniela Turcanu Carutiu, Diana Braescu, Ecaterina Popa, Eusebio Spanu, Efrem Gelu Bandarica, Elena Dinu, Gabriela Turturea, Gheorghe Carutiu, Gelu Costea, Horia Cristina, Imola Popescu Feldberg, Iordan Kissiov, Noemi Kusztos, Ovidiu Felipov, Roman Kissiov, Sanziana Romanescu, Sara Einik, Sorin Ienulescu, Teodor Ion si Valeria Tofan.

Expozitia va putea fi vizitata pana in data de 5 decembrie 2011.