Alo, politia? Mi s-a furat un tablou!

 

Ce faci daca ti se fura un tablou? Sau orice obiect de arta? Suni la politie, evident. 112, pentru cine nu stie numarul autoritatilor pentru interventii de urgenta. Si apoi ce se intampla. Pai daca aveti norocul ca hotii sa fie mai putin priceputi si sa nu aiba deja traseul pe care ar urma sa fie valorificate operele sau sa fie nerabdatori si sa faca vreo greseala, si sa se faca si vreo stire pe un canal de televiziune, sa zicem ca sunt sanse de recuperare. Cum s-a vazut recent in cazul spargerii de la Piatra Neamt (articol aici si aici). Altfel, reclamatia dvs. va sta pe site-ul politiei, poate si 10 ani, poate pentru totdeauna.

Daca aveti rabdare si curiozitate, vizitati site-ul politiei pentru a vedea ce s-a furat in Romania in materie de arta in ultimii 10 ani. Spun 10 ani pentru ca cel mai vechi tablou furat si negasit e de prin februarie 2001. Eu am selectat numai tablourile si mi s-au afisat 147 de rezultate. Din pacate cele mai multe fara fotografii sau cu poze de calitate foarte slaba. Mai exista sute sau mii de obiecte in categoriile Icoane, Bijuterii sau Arta decorativa.

Asadar, iata site-ul: IGPR.RO

 

Cateva selectiuni, cu descrierea originala prezenta pe site si cu dimensiunea originala de pe site. Unele texte au un delicios umor involuntar.

“Pictură în ulei pe pânză, reprezentând un bărbat cu barbă și păr lung, din profil, identificat cu Iisus Hristos. Ramă din gips aurit, 60 x 70 cm. Pânza prezintă două zgârieturi.”

“Tablou, ulei pe pânză, având ca temă un peisaj de Å£ară, în zona centrală distingându-se un grup de arbori, iar în partea de jos spre stânga un car tras de boi. Dimensiunile pânzei sunt 36/62 cm. Pânza poartă semnătura „Grigorescu”.”

“NUD DE FEMEIE, CREION COLORAT PE HARTIE, MONOGRAMA “TP” (THEODOR PALLADY) STANGA MIJLOC (SUB VAZA CU FLORI), USOR DETERIOR, LIPIT PE SPATE IN CATEVA LOCURI, MONTURA PE PASSE-PARTOUT ALB, CU RAMA AURIE, SUBTIRE SI GEAM DE PROTECTIE, DIMENSIUNI 50×30 CM.”

“Pictura pe lemn/carton, cu titlul “Remembering the past’, artist: Mark Tobey (n. 26.04.1937 – Austria), reprezentare abstracta, culoare predominanta maron, cu linii fine de alte culori, format patrat, rama de culoare gri deschis, din lemn, cu inscriptie/eticheta a galeriei elvetiene BEYELER si a Muzeului de Arta Moderna – New York, dimensiuni: 85×85 cm”

“Pictura in ulei pe panza, opera atribuita pictorului Luigi Garzi, sec. XVIII, cu titlul “Botezul lui Hristos”, dimensiuni 44×63 cm, forma dreptunghiulara.”

“PICTURA, VOPSEA ACRILICA PE PANZA, INSCRIPTIONAT CU NR. DE CATALOG PA20.004, DIMENSIUNI 20×25 CM, VALORE DECLARATA 50.000 USD, SEMNAT ANDY WARHOL.”