Tezaurul dispretuit – Muzeul colectiei Ioan Paul al II-lea
Daca unii si-au permis sa dea artei un pret/cm patrat atunci va pot spune ca am descoperit si locul in care arta are cea mai mare densitate/m patrat – Muzeul colectiei Ioan Paul al II-lea din Varsovia.
Un tezaur – pentru ca aici veti gasi peste 400 de tablouri si sculpturi semnate Durer, Cranach, Titian, Pontormo, Carracci, Caravaggio, Rubens, Albani, Ribera, Jordaens, Poussin, Van Dyck, Velazquez, Rembrandt, da Cortona, Ruisdael, Nattier, Boucher, Greuze, Reynolds, Gainsborough, Leighton, Lawrence, Constable, Diaz de la Pena, Sisley Corot, Vlaminck, van Rysselberghe, Wilson Steer, Van Gogh, Goya, Renoir, Picasso, Rodin, Dali.
Dispretuit – pentru ca nu il veti gasi in nici un ghid cu muzee de vizitat in Varsovia (mai mult – daca veti intreba de el veti fi surprinsi sa constatati ca nici macar nu au auzit de el).
Si din pacate surprizele neplacute continua in lant odata ce ati trecut pragul muzeului aflat intr-o cladire istorica apartinand initial Bancii Nationale a Poloniei. Nu exista nici un catalog sau brosura editate in limba engleza, personalul muzeului nu vorbeste alte limba in afara de poloneza fiind vizibil deranjati ca cineva doreste sa-l viziteze.
Pe peretii aflati intr-un stadiu avansat de degradare tablourile erau atat de ingramadite incat aveai senzatia ca te invadeaza, prinse in cuie majoritatea, in sali lipsite de incalzire si lumina.
Dar de unde provine aceasta incredibila colectie? In anul 1986, Janina si Zbigniew Caroll-Porczynski au donat Bisericii si Poporului cele peste 400 de tablouri si sculpture, largind-o apoi cu inca 50 de picturi. O familie de polonezi, deportati in timpul celui de-al doilea razboi mondial in Siberia (Janina) si Auschwitz si Buchenwald (Zbigniew) care au supravietuit in mod miraculous si au ales apoi sa traiasca in Anglia.
Colectia este organizata pe 6 teme majore: Biblia si Sfintii, Mitologie si Alegorie, Portrete si autoportrete, Natura moarta si peisaje, Maternitate si Impresionism.
Am profitat de nepasarea totala a supraveghetorilor si am “furat” cateva imagini.
Nu pot sa-mi imaginez cum a intrat familia Porczynski in posesia unui Caravaggio – Sacrificarea lui Isac – dar si el avea aceeasi soarta cu a celorlalte. Pus pe un perete deasupra altui tablou, in apropierea unui calorifer, neprotejat macar de un geam.
Tabloul este special din doua considerente – pe fundal are un peisaj (ori Caravaggio a pictat foarte putine peisaje), cel de-al fiind acela ca reprezinta un mesaj codat catre protectorul sau, Cardinalul Francesco Maria Del Monte, de a interveni pentru a-l salva de cei care-l cautau sa-l ucida. Isac il reprezinta pe Caravaggio iar ingerul pe Cardinal. Peisajul indica locul real in care Caravaggio se afla ascuns. Exista si o prima varianta a tabloului in Galeria Uffizi din Florenta.
Un copil din familia de Medici – Tizian (dreapta) langa un Portret de tanar apartinand lui Caracci (stanga) – la intamplare din galeria portretelor….