Artmark si proiectul X20





Daca iti pui intrebari firesti ca iubitor de arta sau ca interesat de arta plastica de la noi, ajungi inevitabil la unele de genul: “Cine are valoare azi?”, “Oare in ce sa-mi investesc banii daca vreau sa cumpar arta contemporana?”, “Oare cat sa cer pe tabloul asta?” ar putea trece prin mintea unui negustor, mai ales daca si autorul si potentialul cumparator stau langa el, “Oare cat o sa mai valoreze lucrarea asta pe care mi se cer acum sute sau mii de euro?”

Artmark stie ca nu exista raspunsuri de obiectivitate absoluta la aceste intrebari. Iar multi dintre cei implicati in sistem nu au nevoie de filosofari. Toate lumea vrea ca banii sa circule. Asa ca Artmark nu cred ca isi propune sa gaseasca, sau nici macar sa caute Adevarul, ci sa propuna o clasificare mai mult sau mai putin argumentata. Odata ce Catalogul X20 va fi publicat, cota celor 137 de artisti selectati acolo va exploda. Pentru ca cineva, oricine si cu atat mai mult doua institutii precum Artmark si Institutul Cultural Roman, gireaza aceasta ierarhie. Iar prin Erwin Kessler, Artmark isi asigura cu o lovitura de maestru sprijinul unei autoritati culturale si, indirect, acces la fonduri publice si la o retea mondiala de reprezentare.

Miercuri 2 noiembrie, Artmark a invitat la sediu zeci de oameni de afaceri, a pus cap la cap un eveniment care a avut-o pe Mihaela Radulescu ca animatoare si si-a fugarit invitatii cu POS-ul si carnetul de cecuri pentru a strange 200 de mii de euro. Nu stiu cat a reusit sa stranga dar o uriasa masinarie a fost pusa in miscare. Iar la capatul acestui proces va rezulta un catalog care va fixa, artificial, conventional dar argumentat, varfurile artei plastice contemporane romanesti. Va fi rumoare, asa cum Manolescu a creat in mediul literar cand si-a publicat Istoria, asa cum lumea de business cu staif monden traieste cand Forbes isi publica topul prosperitatii. Ma incanta ca cifra asta rotunda, 20 de ani de la scuturarea socio-economica din decembrie 1989, cifra asta asadar ne obliga parca la tot felul de bilanturi si de primeniri. E un fenomen de urmarit.