Sculptura in alb

Anamaria Serban

27 octombrie – 15 noiembrie 2011

 

Curator: Dan Mircea Cipariu

Coordonator Atelier 030202: Mihai Zgondoiu

 

Vernisaj: joi, 27 octombrie 2011, ora 19.00, ATELIER 030202 (Sala Noua TC),

str. Sfanta Vineri nr. 11, Bucuresti

 


“Efemerul si intruparile sale sunt pentru Anamaria Serban spatii abisale si interiorizate. Programul Land Art-ului si al miscarii create de Robert Smithson este asumat, intr-o polemica autoreferentiala cu devenirea, pana cand dependenta obiectului artistic de context si de privitor devine un prilej intersanjabil de redescoperire a unghiului de vedere si a sintaxei vizuale. Pariul pe actul artistic nu este neaparat in detrimentul obiectului artistic, ci este o consecinta fireasca a influentelor naturale (spatiu si timp) asupra subiectului si materialului artistic. Contextul si interactiunea publicului cu un concept artistic dau masura efemeritatii asupra receptarii si valorizarii, miza, de altfel, a acestui perfomance.

Anamaria Serban stie ca nu stie care este semnul vizual si spiritual intangibil. Motiv pentru care pentru ea sculptura este un lung sir de ipoteze privind tridimensionalitatea si punerea ei in spatiu. Sculptura devine un concept de interferenta cu arhitectura si geografia. Asa cum, pus intr-un context, orice om poate avea un rol teatral de impact, si cele 100 de pietre ale artistei tind sa isi puna in valoare geometria variabila pana cand acestea sunt in ochii privitorului expresia stilistica cea mai inalta. Un subtil joc de-a creatorul si creatia sa, cu 100 de pietre neslefuite, precum neslefuita este si intuitia critica si artistica a celor ce participa la performance.

In direct, publiculului i se ofera sansa demiurgica a unui creatii despre cele 100 de pietre ale efemerului. Un efemer inregistrat ca intr-un reality show despre cautarea unui punct de sprijin care sa (ne) schimbe universul.” Dan Mircea CIPARIU

 

Organizator: ATELIER 030202


 

Anamaria Serban (n. 1979) este Lector Universitar Dr. la Facultatea de Arte si Design din Timisoara, sectia sculptura.

Participa in numeroase expozitii/simpozioane de sculptura monumentala din tara si strainatate (Parcul Saint Cloud – Paris 2007, Artuborg – Timisoara 2003, Larvik – Norvegia 2002, Trienala de Sculptura Monumentala, Chateau d’ Opeye – Belgia 2001 etc). In anul 2001 incepe proiectul “100 de pietre”, un sir de sculpturi monumentale amplasate in spatiul public. Este cofondator “Grup 21” (Tineri Artisti Aradeni), director de proiect, curator (alaturi de Cosmin Florin Moldovan) la “Sculptura azi. 4 discursuri” Traieste si creaza in Arad &Timisoara.