Reconsiderarea materiei. Red Bull Art of Can.
Pentru cea mai mare parte a artelor contemporane, materia reprezinta insusi obiectul discursului estetic.
Artistul acorda o atentie deosebita materiei si cum spunea Luigi Pareyson in lucrarea din 1954, « Estetica », « artistul isi studiaza cu toata pasiunea materia, o scruteaza pana in adanc, ii urmareste comportarea si reactiile ; o interogheaza pentru a-i putea comanda, o interpreteaza pentru a o putea stapani ; i se supune pentru a o putea plia, o aprofundeaza pentru a revela posibilitatile latente si potrivite intentiilor sale ; o rascoleste pentru ca ea insasi sa-i sugereze noi si inedite posibilitati de incercat ; o urmeaza pentru ca dezvoltarile sale naturale sa poata coincide cu exigentele operei ce trebuie realizata ; cerceteaza felul in care o lunga traditie a invatat s-o manipuleze pentru a o face sa germineze moduri inedite si originale sau pentru a le prelungi in noi dezvoltari ;[…] iar daca materia este noua, el nu se va inspaimanta de indrazneala unor sugestii care par sa iasa in mod spontan din ea si nu va da inapoi in fata unor noi incercari, dar nici nu se va sustrage grelei sarcini de a o patrunde pentru a-i determina mai bine posibilitatile.»
Cei de la Red Bull au pus la dispozitia artistilor un material mai putin obisnuit si anume dozele Red Bull pentru a crea opere de arta unice.
In perioada 1-23 octombrie 2011, piata George Enescu din capitala gazduieste prima editie Red Bull Art of Can din Romania la care sunt prezentate 53 de opere create din aluminiu.
Prin aceast proiect Art of Can artistii incearca sa ne arate ca orice obiect care si-a incheiat acel ciclu de lucru destinat consumului, in cazul de fata doza de Red Bull, poate fi refolosit transmitand prin noua infatisare o frumusete neasteptata.
Lucrarile prezentate in cadrul acestei expozitii sunt interesante si ingenioase. Cu toate ca n-au folosit un material traditional, artisti precum Alin Zabrateanu sau Elena Nicoleta Ilas au readus in atentie anumite personaje mitice, Cupidon sau Afrodita (maniera in care este reprezentat personajul lucrarii « Diva », semnata de Elena Nicoleta Ilas, avand un mar deasupra capului, imi aduce aminte de episodul in care Zeus porunceste ca marul de aur aruncat de Eris si revendicat de Hera, Afrodita si Atena, sa fie acordat de un muritor, Paris, celei pe care o va considera cea mai frumoasa ; cucerit de frumusetea Afroditei si de fagaduinta acesteia, tanarul ii ofera ei marul ).
Adela Maria Calistru semneaza lucrarea « The Cheshire Cat », amintindu-ne de personajul din « Alice in Tara Minunilor ».
Creativitatea, executia conceptuala si calitatea acesteia au fost criteriile de evaluare ale operelor prezentate la Galeria Red Bull Art of Can Bucuresti.
Lucrarea « Time Warp » a lui Mihai Turcanu, a primit locul I, o excursie de o saptamana la New York si participarea la un workshop tinut la Muzeul Guggenheim New York.
Premiul doi , o excursie de 3 zile la Venetia in perioada desfasurarii Expozitiei Internationale de Arta organizata de “La Biennale di Venezia” a fost ocupat de lucrarea semnata de Catalin George Otelea, « Prinde-ma daca poti (sa zbori) ».
Lucrarea « Autoportret mozaic », a lui Andrei Toader a primit locul III, o excursie de 3 zile in Bilbao in care sunt incluse intrari la muzeele din oras, inclusiv la Guggenheim Bilbao.
« Totul in Univers are ritm, Totul danseaza» , «Stindard dacic», «Revelatia lui Budha», «Big Fly», sunt alte lucrari ce pot fi vazute la Galeria Red Bull Art of Can Bucuresti pana pe 23 octombrie 2011.
Intrarea este libera.