Ipostaze ale feminitatii in arta contemporana la Art Yourself Gallery
FeminitARTE, a marcat prin vernisajul care avut loc joi, 22 septembrie 2011, deschiderea oficiala a galeriei de arta contemporana Art Yourself. Expozitia este un concept al curatorilor Monica Enache si Valentina Iancu si reuneste lucrari de pictura, sculptura, gravura, fotografie semnate de peste 25 de artisti contemporani.
Prin expozitia FeminitARTE, se poate spune ca se aduce un omogiu femeii, amintindu-ne rolul preponderant al acesteia in centrul societatii de ieri si de astazi, etern obiect al fantasmei si dorintei, ea ilustreaza misterul vietii, magic si fascinant.
Simone de Beauvoire in Al doilea sex ( Le Deuxieme sexe) spunea ca “nu ne nastem, ci devenim femei…” (on ne nait pas femme on le devient). A fi femeie este o caracteristica ce se formeaza in natura, iar a fi feminina este o achizitie culturala, dar cu toate acestea trebuie sa existe si o dimensiune interioara. In fiecare femeie rezida esenta feminitatii care cuprinde frumusete, creativitate, inventivitate, bunatate, curaj.
De-a lungul timpului reprezentarea femeii a fost rezervata in mod special barbatului care incerca sa prezinte in arta propria viziune asupra feminitatii. Existenta figurilor feminine in arta contemporana a contribuit la dezvoltarea modelelor de reprezentare feminine.
“Coordonate ca tu sa visezi”, este o lucrare semnata de tanara artista, Ada Muntean. O serie de trei opere care se completeaza reciproc in care este surprinsa caracteristica femeii de a atrage si fascina prin fizicul sau. Dupa cum spunea si Mary Douglas in studiul “Natural Symbols” din 1973, trupul este “un mijloc de expresie” (medium of expression, body as medium) mijloc de transmitere a unor mesaje purtatoare de semnificatie potrivit codurilor si regulilor colective. Iar autoarea lucrarii inca din titlu invita privitorul sa viseze, sa-si imagineza feminitatea.
In cadrul expozitiei FeminitARTE este prezentata si sculptura din marmura, de mici dimensiuni, “Feminitate”, semnata de Dan Istrate. O lucrare importanta care a primit pe 23 septembrie 2011, marele premiu la Ube Biennale din Tokyo.
Foarte interesanta mi s-a parut maniera in care a reprezentat imaginea feminitatii traditionale axata pe maternitate, artistul Florin Marin, in sculptura, “Madona si pruncul”. Madona este simbolizata printr-un pantof elegant, iar pruncul printr-o suzeta.
O alta lucrare remarcata in cadrul expozitiei de la galeria Art Yourself, este cea semnata de Amalia Dulhan, “Les fleurs du mal”. Faptul ca a dat lucrarii numele volumului de poezii scrise de Charles Baudelaire, Les Fleurs du mal, mi-a adus aminte de un pictor francez Georges de Feure care influentat de acelasi volum de poezii a lui Baudelaire a oferit creatiilor sale din perioada simbolista in care a reprezentat femeia, nume asemenatoare poeziilor baudelairiene.
Femeia obiect pe care o vedem in diferite reviste, cea care impune stereotipuri si formeaza un ideal estetic in serviciul publicitatii este infatisata de artistul Remus Grecu in doua lucrari expuse la Art Yourself Gallery, “Bluza galbena” si “Fata cu pana”.
In cadrul expozitiei FeminitARTE pot fi vazute si lucrarile artistilor, Beniamin Popescu, Monalisa Kabos, Iuliana Vilsan, Anca Badea, Harem 6 (Flavia Marele si Ildiko Muresan) … .
Expozitia FeminitARTE, gazduita de Art Yourself Gallery este deschisa pana pe 6 noiembrie 2011.
Arlechinul – Adriana Horga
Asa cum stai aici – Mihai Bagu
Barbie si Ken – Dorel Topan
Bluza galbena – Remus Grecu
Conservare – Harem 6
Coordonate ca tu sa visezi – Ada Muntean
Diferenta nu este egalitate – Iuliana Vilsan
Fata cu pana – Remus Grecu
FeminitARTE
Feminitate – Dan Istrate
Hai sa ne inchipuim – Beniamin Popescu
Hai sa ne inchipuim – Beniamin Popescu
imagine baie – parter
Inger – Harem 6
Iti imaginezi – Mihai Bagu
Iudita si Holofern – Andrei Tudoran
Les fleurs du mal – Amalia Dulhan
Lourdes – Lizie – Samurai I – Harem 6
Madona cu pruncul – Florin Marin
Phobia – Monalisa Kabos
Vis intr-un vis – Anca Badea