Georgia O Keeffe la Metropolitan

Aceasta sculptura pune intr-un singur loc trei nume care explica “misterul”. Portretul Georgiei O’Keeffe este realizat de Gaston Lachaise. Sculptorul l-a avut drept colectionar si agent pe Alfred Stieglitz. Stieglitz a fost sotul si agentul Georgiei O’Keeffe. Si asa triunghiul se inchide.

Retineti acest nume: Alfred Stieglitz. Donatiile sale reprezinta o parte consistenta din colectia Met de astazi si include si un Brancusi pe care o sa-l vedeti in alt articol. Dar a fost mai mult decat un iubitor de arta si un colectionar asiduu. Stieglitz si-a scris numele si in istoria fotografiei. Si – amuzant poate – a folosit-o pe Georgia ca model in multe din lucrari. Inca ceva ce Stieglitz si Lachaise au in comun: dragostea si atasamentul pentru sotiile lor si impletirea acestei iubiri in fantastice momente de creatie. Si, tot ca in oglinda, Georgia O’Keeffe va dona fotografiile sotului colectiei Institutului de Arta din Chicago. Mi se pare rotunda, perfecta, aceasta poveste si imi starneste tanjiri… Ma intorc la subiect la sfarsitul acestui articol.

Revenind cu gandurile si privirile pe simezele de la Met, va spun ca am ordonat cronologic picturile  Georgiei O’Keeffe.

Cele mai multe lucrari O’Keeffe sunt adunate in muzeul care ii poarta numele din Santa Fe, New Mexico. Este locul in care Georgia a avut o proprietate si a trait multi ani.

 

Asadar, revin la tema fotografiei lui Alfred Stieglitz si a povestii de dragoste care l-a legat de Georgia O’Keeffe. Georgia i-a pozat fotografului inainte ca acestia sa se casatoreasca. Acest cliseu, din 1919, se numara printre cele mai scumpe fotografii vandute vreodata, aproape un milion si jumatate de dolari, intr-o licitatie la New York in 2006. Reprezinta mainile Georgiei.

Stieglitz a fotografiat trupul iubitei sale in diverse ipostaze. Din imaginile acestea mie imi transpare multa libertate, in primul rand. Imi arata un univers dominat de o trainica stabilitate si de o irefutabila anduranta. Imi starneste admiratia si chiar invidia, intr-un mod constructiv.

Aceasta fotografie a vost vanduta in aceasi licitatie Sotherby’s din New York in 2006, pentru 1.36 milioane de dolari.