Spatiul virtual vs Sala de licitatii




Madalina Margaritarescu


Casa de Licitatii Alis si-a asteptat aseara, 06.09.2011, iubitorii de arta in sala sediului din bulevardul Iancu de Hunedoara.

Putini insa au fost participantii la deschiderea noului sezon de licitatii, 2011-2012.

Rata de vanzare a fost de 9%, din 82 de loturi au fost adjudecate 7, iar incasarile au fost de 20000 lei.


Am fost surprinsa ca cea mai mare parte a lucrarilor prezentate in cadrul licitatiei de aseara au fost achizitionate de persoane care au licitat prin telefon. Lucrul acesta m-a dus cu gandul la filosoful contemporan Peter Sloterdijk,  care scriind in registrul fantasiei, arata cum tehnica dezvaluie umanul, si cum umanul este dezvaluit imediat de tehnica ce ia un aspect iremediabil cultural si imaginar, tehnologic. Heidegger spunea ca tehnica este o dezvaluire a fiintei in conformitate cu metoda de provocare, de rechizitie.

Spatiul fizic in care sunt aduse, prezentate acele opere care incantata, fascineaza, creeaza polemici  incepe  parca sa fie inlocuit treptat de spatiul virtual, de tehnica.

” Noul spatiu ” in care sunt infatisate operele de arta se pare ca devine  mult mai apreciat. 5 lucrari din cele 7 adjudecate in cadrul licitatiei au fost achizitionate de colectionari care au preferat sa liciteze de acasa. Toate cele cinci lucrari au fost adjudecate la pretul de pornire.


Un iubitor al lucrarilor lui Rudolf Schweitzer Cumpana  a cumparat un  Autoportret al artistului cu 1400 lei.


Forme, Constantin Lucaci, a intrat in posesia celui care a oferit pretul de pornire, 1200 lei.


Un superb Apus de soare pe malul lacului, semnat Constantin Aricescu, a fost adjudecat la 1600 lei.


Iarna la Balcic a lui Partog Vartanian, a fost achizitionata cu 3600 lei, iar lucrarea lui Stefan Constantinescu, Cheiul Dambovitei  cu 5000 lei.

 


Au fost oferite spre licitatie si doua lucrari semnate, Tia Peltz, Maternitate, adjudecata la pretul de pornire 700 lei si Portret de familie, pret de pornire 2400. Licitatia pentru aceasta opera a fost destul de stransa, trei dintre cei care si-au dorit-o au tot ridicat paleta, dar a intrat in posesia celui care a oferit 6500 lei.


Cu toate ca in sala au fost participanti care si-au exprimat incantarea pentru lucrari cum ar fi, Natura statica cu pansele a lui Aurel Vasilescu, pret de pornire 2400 lei, lucrare ce provine din colectia lui Horea Zaharia, sau pentru Carturarul lui Theodor Cateliu, pret de pornire 2000 lei, n-au fost licitate.

Si guasa pe hartie, A fost odata…, semnata Lena Constante, pret de pornire 800 lei, a primit cuvinte de lauda si cu siguranta daca ar fi fost adjudecata ar fi creat o imagine frumoasa camerei unui copil.


Sala de licitatii este un spatiu de semnificatie mai adanc si mai cuprinzator decat spatiul virtual si nu cred c-ar fi bine sa ajungem sa spunem la un moment dat, ”  a fost odata… “