Danaida – Brancusi vs Rodin
Am vrut sa incep prezentarea muzeelor americane pe care le-am vizitat recent cu Muzeul de Arta din Brooklyn. O fac, dar intr-un mod nelinear. Am fost surprins de indata ce am intrat in impresionanta cladire, sa remarc numeroase sculpturi ale lui Rodin. Am aflat repede ca intreaga colectie se datora unei donatii a fundatiei Iris si B. Gerald Cantor. Cu exceptia celei care a dat si numele articolului: Danaida.
Apoi mi-am amintit vag ca al nostru Constantin Brancusi a “obtinut” peste 18 milioane de dolari la o licitatie a Christie’s la New York pentru a sa Danaida. Am vrut sa compar cele doua viziuni ale celor ce au fost o vreme maestru/discipol. Asadar:
*** Danaida lui Brancusi, 1913 ***
Va reimprospatez si memoria (si eu am avut nevoie): In mitologia greaca, Danaidele erau cele 50 de fiice ale Regelui Danaos din Argos, ce era in conflict cu fratele sau Aegyptos, tata a 50 de baieti. Pentru a aduce pacea intre frati, Aegyptos si-a trimis fiii sa le ceara in casatorie pe Danaide.
In ciuda gestului, Danaos le-a poruncit fiicelor sale sa isi omoare mirii in noaptea nuntii, ceea ce acestea au si facut. Toate, mai putin una. Ca urmare a crimelor lor, Danaidele au fost condamnate sa mearga in Infern, si sa suporte o penitenta fara sfarsit. Cea care a refuzat a devenit un simbol al virtutii. Si a mai devenit si sursa de inspiratie, la un interval de 10 ani, celor doi colosi ai sculpturii mondiale. Rezolvarea plastica este de facturi cu totul diferite, dar ambele piese merita admirate in egala masura.
Pentru a sa Danaida, Brancusi s-ar fi folosit de muza sa, studenta la arte Margit Pogany. Parca numele va suna cunoscut, nu-i asa?
Voi continua cu prezentarea consistentei colectii Rodin de la muzeul din Brooklyn.