Spre adancul fiintei – Marcel Chirnoaga
Dupa publicarea scrisorilor lui Van Gogh orice produs din aceasta categorie pare de prisos breslei. Si totusi…pare un taram cu resurse nebanuite tinand cont de calibrul artistului ce le semneaza.
Ma refer la graficianul Chirnoaga, contestat de unii, adulat de altii, cativa discipoli si multii cumparatori cu varii profesiuni, caruia niciodata nu i-au fost infirmate calitatile intelectuale, aria intinsa a cunostintelor pornind de la sfera matematicii si ajungand pana la cea a artelor vizuale.
Avea respectul cuvantului deopotriva cu cel al liniei. Ii placea sa-si dezvolte pledoaria pe ambele piste pentru ca intotdeauna ramaneau goluri, zone neelucidate, pe care se framanta sa le rezolve, sa le dea un sens, o explicatie.
Iata de ce scrisorile sale, cu o caligrafie demna de invataceii unei alte civilizatii – Guttenberg numita – pe cale de disparitie astazi, ne ajuta sa-i discernem mai bine intentiile, dorintele, telurile, desfasurate pe meridianele globului dar mereu aproape de menirea sa capitala, cea de ucenic a lui Durer, de exemplu, altfel de ce ne-ar fi privit mereu rinocerul alb, din penumbra atelierului legendar de pe Calea Dudestilor?
Va oferim in premiera cateva mostre din numeroasele scrisori cu care si-a delectat rudele, prietenii, colegii, femeile pe care le-a iubit. Drumul ramane deschis …
Scrisoare 1
Scrisoare 2
Scrisoare 3
In toate aceste scrisori intalnim reactiile artistului, de o sinceritate dezarmanta, in fata asperitatilor vietii cotidiene, lucru pe care-l regasim, cu alt limbaj, intr-o alta expresie, adanc gravat in desenele si placile sale din 1977.
Scrisoare 4
Scrisoare 5
Scrisoare 6
Ele il definesc ca pe un nemultumit de ordinea lumii, chemat intr-un fel s-o schimbe sau sa participe la bunul mers al lucrurilor, la dobandirea mult visatei armonii universale, ramasa de-a pururi un simplu deziderat.
Aceste randuri ne ajuta sa penetram mai adanc in taina pe care, intr-un fel, o ascunde fiece opera iesita din mainile sale, depunand marturie despre felul in care a simtit si a trait Marcel Chirnoaga.