Fotografie 3D VR Object – Adrian TANASIE





In urma cu un an lansam portalul Artindex.ro. Spuneam atunci ca acest site apartine tuturor celor care se simt interesati sa-i consume informatia si sa contribuie la dezvoltarea sa. Erau doar niste vorbe intr-un editorial. Acum imi dau seama ca am avut dreptate si ca in jurul ideii de promovare a artei in general, a celei romanesti contemporane in special, s-a coagulat o echipa de oameni care face exact acest lucru: contribuie si creaza pe aceasta platforma cu un elan dezinteresat care pe mine inca ma uimeste. Si nu ar fi normal sa fiu asa mirat de vreme ce eu insumi am purces pe drumul acesta cu acelasi entuziasm care habar n-aveam unde ma va duce. N-am sa enumar aici lista celor care au devenit ad-hoc un corp redactional pentru Artindex dar le puteti vedea munca si semnatura presarata in rubricile portalului. Altii prefera explicit sa pastreze discretia.

Ma voi referi insa in acest articol la Adrian Tanasie, responsabil cu structura IT si cu designul Artindex.ro. Adrian este si un pasionat fotograf si datorita lui am putut sa pun in aplicare o idee pe care o aveam mai demult: prezentarea tridimensionala a sculpturilor, create pentru a fi admirate in 360 de grade. La acest link puteti vedea o lucrare a lui Dinu Radulescu fotografiata astfel.

L-am vizitat pe Adrian acasa, unde are amenajat si un mini studio, pentru a vedea in primul rand eu cum se face o astfel de fotografie si pentru a scrie apoi articolul pe care il cititi acum. Adrian mi-a atras atentia ca genul acesta de fotografie de numeste 3D VR Object, asta pentru a nu fi confundata cu fotografia “stereoscopica” adica acea tridimensionalitate cu care ne-am obisnuit prin filmele de la mall.

Dupa ce a reglat cadrul, luminile, diafragma si alte setari ale camerei, Adrian a programat aparatul pentru a se declansa la interval de 18 ori. Ceea ce vedeti in produsul final sunt de fapt 18 fotografii “asamblate” ulterior pe calculator. Adrian are grija sa mute lucrarea pe sela rotativa in pasi de aproximativ 20 de grade.

Nu stiu ce efect au asupra voastra aceste informatii dar pe mine m-au entuziasmat. Mai ales daca ma gandesc ca acum 10 ani asa ceva era imposibil! Acum, cu inteligenta, pasiune si ceva investitii, poti face asta la tine acasa. Este un extraordinar exemplu de tehnologie bine pusa la treaba. Va trebui sa avem rabdare pentru ca Adrian sa-si faca timp pentru a continua seria sculpturilor si apoi sa incercam acelasi procedeu cu sculpturi de mai mari dimensiuni.