Arte frumoase fara BAC? Sau o neintelegere?

Stirea de mai jos, realizata cu tenacitate de colega mea Alexandra Bogdan, arata un simptom la care nu ma asteptam: aparent, Universitatea de Arte Bucuresti accepta pentru examenul de admitere tineri care nu au promovat examenul de bacalaureat. Pentru a intra in examen ar fi sufucienta o promisiune, o adeverinta care sa ateste ca tanarul va da examen de bac si in sesiunea de toamna. Subiectul a fost preluat si de Hotnews. Iata stirea TVR:

Acesta este textul Hotnews:

Reporterii TVR1 au descoperit, intr-un reportaj cu camera ascunsa, ca te poti inscrie la o facultate de stat chiar daca nu ai luat Bacalaureatul in prima sesiune. Ei au sunat la Facultatea de Arte Plastice din Bucuresti pentru a intreba daca se pot inscrie la admitere fara Bac, iar raspunsul secretarei a fost ca acest lucru este posibil, pe baza unei adeverinte de inscriere la sesiunea a doua a ‘examenului de maturitate’.


Teoretic, elevii care au picat prima oara Bacul nu se pot inscrie la admiterea la aceasta facultate (care se face in perioada 29 august – 2 septembrie), in conditiile in care afisarea rezultatelor la sesiunea a doua de Bacalaureat se face in perioada 4 – 7 septembrie.


Un telefon dat la facultate arata ca un elev “se inscrie cu adeverinta ca e inscris la sesiunea a doua de Bacalaureat si in timp util ne aduce declaratia”.


Reporterii s-au deplasat cu o camera ascunsa la sediul Facultatii, iar raspunsul este acelasi: e nevoie doar de o adeverinta din care sa reiasa ca este inscris la a doua sesiune de Bac.


In momentul in care au incercat sa ia o reactie de la conducerea facultatii, de la Secretariat li se spune ca este vorba despre “o neintelegere
“.

Alexandru Ghildus, decanul Facultatii de Artte Decorative si Design, a afirmat ca “practic pana sa se afle rezultatul la cea de-a doua sesiune s-a intrat deja in examene si nu pot fi primit candidati pe baza adeverintei de inscriere la Bacalaureat“.

Acum nu cred ca mai poate iesi la iveala daca UNA chiar asa avea de gand sa procedeze. S-ar putea ca TVR sa fi “impins” sesiunea de admitere cu cateva zile. Ma mai mir si pentru ca promovabilitatea la bac la Liceul Tonitza de anul acesta a fost una mare. Ori tocmai de acolo presupun ca provine grosul candidatilor la UNA. Pe de alta parte, scoala de arta romaneasca, cea din Capitala cel putin, a suportat – din spusele celor care actioneaza chiar acolo – o scadere a interesului pentru sectii clasice precum sculptura de exemplu. De ce nu ar suferi sistemul de invatamant al artelor plastice laolalta cu restul educatiei romanesti? Pacat…