Expozitie Rudolf Schweitzer-Cumpana la Muzeul National Cotroceni





Muzeul National Cotroceni in parteneriat cu Societatea Colectionarilor de Arta din Romania si in colaborare cu Muzeul Judetean Arges – Galeria de Arta “Rudolf Schweitzer-Cumpana” – Pitesti, Muzeul de Arta Vizuala Galati, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National Brukenthal Sibiu, Complexul Muzeal National “Moldova” Iasi – Muzeul de Arta, organizeaza joi, 23 iunie 2011, orele 18.00, in Spatiile Medievale ale Muzeului National Cotroceni, vernisajul expozitiei “Rudolf Schweitzer – Cumpana 125 de ani de la nastere”.

 

Expozitia face parte din cadrul proiectului “Cotroceni XX”, legat de aniversarea a 20 de ani de existenta a Muzeului National Cotroceni in spatiul cultural al Capitalei, proiect in cadrul caruia au mai fost aniversati alti doi mari clasici ai picturii romanesti: Theodor Aman si Iosif Iser. De asemenea, aniversarea a 125 de ani de la nasterea pictorului Rudolf Schweitzer Cumpana este inscrisa si in Calendarul UNESCO, al marilor sarbatori din acest an.

Pictorul Rudolf Schweitzer-Cumpana s-a nascut la Pitesti, la 7 mai 1886, intr-o familie de origine germana. In anul 1904 a plecat in Germania, la Berlin, unde a urmat cursurile Academiei Regale de Arte Frumoase, pe care le-a absolvit in 1909. A studiat pictura cu Adolf Schlabitz, Erich Hanche si Arthur Kampf, perioada  care a determinat apropierea sa de expresionismul german, dar si contactul cu impresionismul si miscarea Secession.

In anul 1911 a expus pentru prima data la Salonul Oficial, apoi la Societatea “Tinerimea Artistica” (1912), Ateneul Roman (1920), mai intai in expozitii de grup, apoi si cu expozitii personale la Fundatia Dalles, Institutul de Arta, Sala Ileana, dar si in diferite orase din tara precum Ploiesti (1924), Craiova (1926, 1971), Timisoara (1929), Braila (1928), Pitesti (1960),Sinaia (1968) Ramnicu-Sarat (1969), Buzau (1970).

In anul 1929 a facut o calatorie de studii la Budapesta si o campanie de lucru la Constantinopol, Atena, Salonic, iar intre anii 1931-1932 a calatorit la Paris, unde a expus la Galeria Jeanne Castel. In 1939 a calatorit si lucrat intens in Italia (Venetia, Milano, Florenta, Roma, Napoli, San Remo), dar si in cateva localitati din Germania (Munchen si Augsburg).

Anul 1951 i-a adus numirea ca profesor la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti si a devenit si membru al Uniunii Artistilor Plastici, sectia pictura. Cu prilejul implinirii varstei de 70 de ani, Muzeul National de Arta i-a organizat in februarie 1957, la Sala Dalles, o expozitie retrospectiva, reunind 278 lucrari de pictura si 159 de grafica. Tot in 1957 a facut o calatorie de documentare in Iugoslavia si tot in acel an i s-a conferit si titlul de Maestru Emerit al Artei. S-a stins din viata la Bucuresti, la 17 februarie 1975, la varsta de 89 de ani.        

Talent innascut, un desenator si un acuarelist desavarsit, Rudolf Schweitzer-Cumpana a abordat in pictura sa, o tematica diversa : taranul roman si viata satului, peisaje, naturi statice,  portrete de oameni simpli, in special taranii din Cumpana si Arefu (Arges) sau din in satele pe unde a calatorit, dar si autoportrete si nuduri etc.   

Expozitia “Rudolf Schweitzer – Cumpana 125 de ani de la nastere” numara peste 120 de lucrari, de la inceputurile picturii marelui artist si pana la ultima parte a creatiei acestuia, lucrari oferite cu generozitate atat de membri Societatii  Colectionarilor de Arta din Romania, cu care Muzeul National Cotroceni a avut si are o frumoasa colaborare de-a lungul celor 20 de ani, dar si lucrari de o mare valoare patrimoniala oferite cu aceeasi generozitate de catre muzeele colaboratoare.

Expozitia este deschisa publicului in perioada 23 iunie  – 31 august 2011, si va putea fi vizitata de marti pana duminica intre orele 9.30 – 17.30.

Cu ocazia expozitiei a fost editat si un catalog color, care poate fi achizitionat, de la magazinul de prezentare al muzeului, deschis intre orele 9.30 – 17.30.


Persoana de contact:

Stefania Ciubotaru

0213173106

muzeulcotroceni@netscape.net