Roma? O ruina, domle! – COLOSSEUM





Incep cu Colosseum-ul pentru ca este extremitatea nord estica a Forumului Roman si reprezinta si astazi, la 1931 de ani de la inaugurare (anul 80 d. Hr.) o constructie impresionanta. Imparatul Vespasian – devenit si substantiv comun prin inventia care le este straina inca multor oameni si azi – a dorit sa-si impresioneze supusii si sa-i controleze pe capriciosii plebei ai Romei prin cel mai mare amfiteatru al tuturor timpurilor. Si asa a fost. Si, atentie!, magaoaia asta a fost finalizata in opt ani…. Completati voi pe puncte puncte, apropos de maiestria si rapiditatea constructiilor civile. Mai jos vedeti o harta a Forum Romani, pe care am sa-l ilustrez in mai multe materiale.

 

M-au fascinat diferite texturi ale materialelor folosite la constructia Colosseum-ului si le-am fotografiat in detaliu.

Vespasian a ras cu ocazia construirii acestui circ gigantic memoria unui alt imparat: Nero. Acolo exista un lac artificial construit de Nero si statuia gigantica a propriei sale auguste persoane – denumita Colossus – , de unde a venit si numele Colosseum-ului, fiind deja probabil un punct de reper binecunoscut de cetatenii romani. De altfel, circul putea fi inundat pentru jocuri care implicau simularea sau reconstituirea unor glorioase batalii navale. In plus, Colosseum-ul avea ca angajati permanenti o multime de marinari. Pentru ce credeti? Pentru a manevra mestesugit acoperisul arenei format din panze uriase ancorate de 240 de catarge, in partea de sus a zidurilor. Ce?!! Mda, asa stateau lucrurile ca doar nu voiati sa fie compromis spectacolul de arsita sau ploaie.

In formă de elipsa, cu axa mare de 186 m, axa mica de 150 m, avea un perimetru de 520 m si o inaltime de 55 m, oferind locuri pentru aproximativ 50.000 spectatori. Fundatia pe care a fost construit avea 12 metri grosime. Arena centrala este ovala, avand 86 m lungime si 156 m latime, inconjurata de un zid de 4,5 m inaltime, care se ridica pana la nivelul primelor randuri pentru spectatori. Tot complexul se intindea pe aprovimativ 6 hectare.

 Avem de-a face fara indoiala cu o nemaipomenita maiestrie inginereasca. Cand vine vorba despre arta care impodobea arena, probabil ca intrebat despre stiluri, Vespasian ar fi dat larg si generos din brat: sa fie de toate. Asa ca in Colosseum au fost inghesuite coloane si ionice, si dorice si corintiene si o multime de statui inspirate evident din ceea ce era candva panoplia Olimpului grecesc.

Mai jos vedeti una din caile de acces. La parter existau 80 de intrari, 76 pentru gloata, 4 rezervate obrazurilor subtiri. Spectatorii intrau pe baza unui “bilet”, adica o bucata de ceramica pe care scria etajul si locul unde erau distribuiti. La nevoie, arena putea fi evacuata in cateva minute, de toti cei 50 de mii de ocupanti. Abia astept sa vad noul stadion National din Bucuresti…

Dupa Vespasian, si mai mult si-a legat numele de Colosseum imparatul Diocletian, pentru modul (infam) in care s-a jucat cu crestinii si cu fiarele junglei spre deliciul (infam si el) al spectatorilor.

Informatiile necesare pentru a ne face o impresie despre aspectul original al Colosseum-ului nu s-au pierdut probabil niciodata. In 1896, pictorul  Lawrence Tadema stia despre numeroasele statui care impodobeau zidul arenei si despre acoperisul retractabil sustinut de piloni de lemn. Oricum, mie mi s-a facut pofta sa revad filmul The Gladiator cu Russel Crowe .