Dar la altii cum a fost? – AFRICA





“Dar la altii cum a fost?” mi se pare o intrebare legitima, daca ne gandim ca noi, cei mai hrapareti dintre rasele umane, caucazienii, ne-am impus geografic, politic, militar, religios, economic si mai ales CULTURAL peste toata planeta de la imperiul lui Alexandru cel Mare incoace. Am fost mereu mai degraba preocupati sa ne multiplicam civilizatia in tipare familiare pentru ca ceva atavic ne face sa ne temem de ceea ce nu recunoastem, decat sa tatonam cu deschidere si inteligenta noul.

Abia mai tarziu, mult mai tarziu, ne-am linistit suficient, numai din anumite puncte de vedere, pentru a privi cu ceva mai multa atentie culturile strivite initial sub talpi, copite sau senile. Ce dovada mai buna ca de fapt, noi eram cei salbatici si barbari?

British Museum a fost multa vreme doar o adunatura neclasificata de curiozitati si exotisme adunate cu japca din “noile teritorii”. Abia la mai mult de o suta de ani de la infiintare a fost deschis pentru public si a inceput sa aiba functia esentiala a unui astfel de stabiliment: educatia. Dar acesta este numai un exemplu.

Toate fotografiile din acest articol sunt realizate la Metropolitan Museum din New York. Acolo am vazut pentru prima data, bogat exemplificata, structura culturala a omenirii si – eventual – modul in care anumite civilizatii le-au influentat si au interactionat cu altele. Asa ca incep, firesc zic eu, cu Africa. O selectie evident incompleta si in care gigantismul Egiptului antic este doar sugerat. Insist, limitat de fotografiile pe care le-am realizat acum cinci ani, asupra artefactelor care au ajuns pana la noi, cine stie cum, inca de dinaintea inventarii ideii de istorie.

Este evident ca obiectele pe care astazi noi le expunem pe rafturi drept arta, aveau la origine functii mult mai practice, mistice, sociale si religioase. Cu toate acestea, obiecte precum cele pe care le vedeti au folosit drept sursa de reimprospatare a artei occidentale, de fiecare data cand Europa era imbacsita de decadenta vreunui curent epuizat, precum un om ingreunat de o masa nejustificat de copioasa. Africa a avut puterea sa ne readuca mereu aminte de origine, original si simplitate.

Maretia Egiptului ar trebui sa aiba un articol – sau mai multe – dedicate.

Inchei prin a constata ca desi europenii au inselat de nenumarate ori Africa profitand de naivitatea ei, sa spunem, si i-au intors spatele dupa ce i-au exploatat resursele, continetul negru a fost mereu plin si generos si nu a incetat sa ofere niciodata…