Un sarut vinovat si celebru la TATE MODERN
Inca imi pun problema relevantei contextului in a stabili valoarea unei opere de arta. Adica daca o opera de arta are nevoie de explicatii sau nu? Cand renasterea a dezgropat minunile Antichitatii, cuvintele, povestile si biografiile autorilor si comanditarilor erau demult pulbere si praf si nu supravietuisera odata cu operele. Astazi, in arta contemporana asa zisa “conceptuala” vorbele curg garla. Si tot asa se si duc.
Am fost tentat in consecinta sa expun fara comentarii Sarutul lui Rodin pe care l-am gasit la Tate Modern dar nu m-am putut abtine sa va livrez, spre cunostinta sau readucere aminte, si povestea.
Cred asadar ca este cel putin interesant sa stim in ce context a conceput Rodin acest cuplu imbratisat care a devenit simbol al erotismului si dragostei peste tot in lume. Erotism exista, dragoste idem. Dar cuplul era unul adulterin, vinovat de unul dintre pacatele pentru care – conform bine randuitei liste a catolicilor – iti asigura o perpelire temeinica in iad. Sculptura – nu varianta in marmura ci o varianta mai mica si de bronz – trebuia sa decoreze monumentala lucrare a lui Rodin “Portile iadului”, la care sculptorul francez a lucrat ani de zile la sfarsit de secol 19, inspirat de la fel de monumentala lucrare a lui Dante Aligheri. Iata despre ceea ce va vorbesc:
Cei doi indragostiti, dupa cum ne povesteste Dante, sunt Francesca da Rimini si cumnatul ei Paolo. Cei doi se seduc reciproc in timp ce citesc impreuna din faptele cavaleresti si de galanterie ale Evului Mediu. Atata vreme cat citeau in pielea goala, puteau sa rasfoiasca si cartea de telefon, tot acolo ar fi ajuns. Si, in plus, puteau sa si raceasca (scuze, nu m-am putut abtine )
Sotul Francescai, Giovanni Malatesta, ii surprinde chiar inainte de primul – si inca neimplinitul – lor sarut si ii ucide. “A safe ticket to Hell for all”, ar zice un prelat poliglot si riguros.
Madalina Margaritescu m-a ajutat sa gasesc cantul exact al lui Dante: “Povestea tinerei Francesca da Rimini Åi a lui Paolo Malatesta este relatatÄ de Dante Alighieri în prima parte a Divinei Comedii, Infernul, Cântul V. Ajuns în locul unde sunt pedepsiÅ£i cei care au pÄcÄtuit din dragoste, Dante o roagÄ pe Francesca sÄ-i povesteascÄ ce s-a întâmplat în ziua nefastÄ din 1285.
„Nu-i chin mai mare-n vremi nenorocite decât – rÄspunse-n
lacrimi Åi pÄli -sÄ-Å£i aminteÅti de clipe fericite.
Åi-o Åtie domnul tÄu. Dar de mÄ-mbii sÄ-Å£i spun dorinÅ£a cum
ne-a-nvins treptat, suspin Åi grai rostind voi împleti.
Citeam odatÄ cum l-a subjugat pe cavalerul Lancelot iubirea;
singuri eram Åi fÄrÄ de pÄcat.
Adesea-n tainÄ ne-am surprins privirea Åi-acelaÅi gând obrajii
ne-a pÄlit; ci-un singur vers ne-a biruit simÅ£irea.
Când am citit cum zâmbetul râvnit i-l sÄrutÄ pe gurÄ Lancelot,
acesta ce mi-e veci nedespÄrÅ£it
mÄ sÄrutÄ Åi-un freamÄt era tot; de-atunci nicicând n-am mai
citit ‘nainte cÄci pentru noi fu cartea Galeot.”
Dante este rÄvÄÅit de cele auzite Åi încheie astfel :
”Åi-n timp ce unul se rostea în cuvinte, cel’lalt plângea, astfel
încât, dovadÄ cÄ-mi frânse mila grai Åi simÅ£Äminte,
cÄzui cum numai morÅ£ii pot sÄ cadÄ. ”
Rodin a facut prima varianta de marmura a lucrarii – cu ajutorul numerosilor sai asistenti, desigur – in 1888, la comanda guvernului francez. Si, ca sa dau satisfactie unor comentarii legate de alte articole de pe acest blog care au facut senzatie prietenilor mei de pe Facebook, o varianta de bronz expusa la Chicago in 1893, a fost considerata “prea erotica” iar accesul la vizionarea sa a fost restrictionata. Se intampla totusi in secolul al 19-lea…
Sculptura a cunoscut repede faima si Rodin insusi a supervizat realizarea a inca doua copii in marmura si a mai multor versiuni mai mici, turnate in bronz. O varianta mai redusa in marmura a fost realizata “oficial”, dupa moartea lui Rodin, de sculptorul Henri-Leon Greber, pentru muzeul din Philadelphia. Copii in bronz exista azi cu sutele, dar, conform legii statului francez, numai primele 12 sunt considerate a fi “originale” sau autentice… Asadar, exista trei variante mari de marmura, una mai mica si nenumarate exemplare, ami mici sau mai mari, in bronz sau alte materiale, raspandite in muzee si colectii private din Franta, Marea Britanie, SUA, Danemarca si mai stiu eu unde. Daca va intalniti cu vreuna, acum ii stiti si povestea.