Din nou despre indexul de arta al pietei romanesti

Spuneam ca acest Index este un instrument cumva inaintea timpului sau pentru piata romaneasca. Imi aduce in minte imaginea unui orasel fara asfalt si canalizare dar cu televiziune prin satelit. Piata de arta este inca foarte mica la noi, jucaria poate a aproximativ o mie de oameni care au si suficienta dare de mana si destula minte ca sa inteleaga ca investitia in arta este o gaselnitza care le aduce avantaje pe mai multe planuri. 

Redau aici textul explicativ scris chiar de catre organizatori:

Ajuns la cea de-a doua ediÅ£ie, Indexul PieÅ£ei Româneşti de Artă vine în întâmpinarea investitorului interesat de diversificarea portofoliului de investiÅ£ii alternative. PiaÅ£a de artă românească, aflată încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, dar martora a unui proces accelerat de emancipare, constituie o opÅ£iune atractivă, ce devine fiabilă odată cu instituÅ£ionalizarea instrumentelor inerente unei pieÅ£e funcÅ£ionale.


Indexul PieÅ£ei Româneşti de Artă include:


    * Monitorizarea şi procesarea tuturor vânzărilor publice (prin licitaÅ£ie de artă) din România în ultimii 16 ani (1995 – 2010)

    * Peste 1.000 artişti români, de patrimoniu ori contemporani

    * Tehnici procesate: desen, tehnici picturale, alte tehnici de culoare, gravură, sculptură, fotografie, afiş, tapiserie

    * Concluzii: randamentul anual mediu al pieÅ£ei româneşti de artă în ultimii 16 ani a fost de 36%, aşadar mai mare decât randamentul anual mediu, aferent aceleiaşi perioade, al investiÅ£iei în aur, terenuri ori valori mobiliare româneşti. Randamentul mediu în 2010 (faţă de 2009) este de 40%