TATE MODERN – O prezentare
Am sa folosesc exemplul muzeelor Tate pentru a musca din atitudinea obtuza a multor muzee de la noi. Tate inseamna patru mari muzee, doua in Londra, unul in Liverpool si unul in St Ives. Prin acest admirabil complex muzeal, Marea Britanie isi arata lumii bunul gust si creativitatea si isi promoveaza arta plastica autohtona. Gasiti pe Artindex o serie deja scrisa despre Tate Britain iar acesta este primul articol dintr-o serie de noua dedicate Tate Modern. Care este o monstruozitate admirabila. Inaugurat in 2000 dupa ce o centrala termica si de electricitate a fost recuperata, salvata si revalorificata. Am mai vazut astfel de reciclari in New York, unde abandonatul Meat Packing District a cunoscut o noua inflorire dupa ce spatiile fostelor abatoare au fost transformate in galerii, ateliere si ulterior boutique-uri si apartamente foarte la moda.
Tate Modern se afla pe malul stang al Tamisei, vis a vis de City si de Catedrala St Paul. Pentru a putea accesa direct muzeul, a fost construit un pod pietonal denumit Millenium Bridge. Adica lucrurile s-au facut cu cap si coordonat.
Inauntru, spatiul a fost compartimentat pe 6 niveluri. Intrarea este libera iar ultimul etaj este rezervat membrilor Tate, adica acelor donatori care aleg sa sustina financiar institutia platind un fel de abonament. In schimb primesti acces la un spatiu exclusiv de relaxare si acces gratuit la marile expozitii temporare care se platesc altminteri. Acum are loc acolo o mare expozitie Joan Miro.
Aceasta este panorama asupra City of London si asupra Millenium Bridge de pe terasa cafenelei de la etajul cinci al muzeului.
Inca o perspectiva impresionanta asupra centrului financiar al Londrei, City of London. Imi place foarte tare perdeaua de mesteceni care a fost plantata in preajma muzeului. Practic o zona dezolanta a fost redata cu tact si cu spirit practic circuitului cultural si turistic al orasului.
La iesirea din muzeu se afla o librarie doldora de oameni si carti. Iar odata iesit, observi cum ceea ce parea o zona compromisa a orasului se dezvolta cu repeziciune. Arta are aceasta forta de fecundare, inclusiv in domeniul imobiliar. Arta innobileaza un loc, ca sa reformulez.
Sunt multe strigate furioase de luare aminte catre cei care au destinul nostru public in grija dar si catre administratorii muzeelor pe care le avem si noi. De ce ne incapatanam sa percecem o suma oricum mizera ca sa permitem accesul vizitatorilor intr-un muzeu? Nu sunt oricum finantate din surse publice? Nu este asta o dubla impunere? Si oricum cele cateva zeci sau sute de bilete vandute lunar nu ajung pentru nimic.
De ce nu se permite fotografierea lucrarilor?!!? Adica pot poza fara probleme Picasso, Dali, Moore, Magritte si ce mai vreti dvs. dar nu pot fotografia Tuculescu si Leon Biju in muzeele noastre?!!! Sau se poate face lucrul asta in schimbul unei taxe? Absurd! Muzeele romanesti sunt incremenite intr-o piosenie fatarnica, sunt pietrificate si protejate ca sfintele moaste. Asociem consumul de arta nu cu educatia si cu impodobirea sufleteasca ci cu o morga care face dintr-un muzeu un mausoleu! Suntem ridicoli cu regulile acestea depasite care nu fac nimic in a atrage vizitatorii inauntru. Alo, se aude?!
Scuze, plecasem de la Tate. Au un site exceptional iar pe Artindex veti vedea in zilele urmatoare o prezentare personala a experientei mele acolo.