Damien HIRST la Tate Britain
Damien Hirst este un artist-vedeta. In cel mai clasic sens al cuvantului. S-a facut cunoscut prin opere socante, declaratii socante si atitudine socanta. A exploatat admirabil cateva idei, cateva “chestii” cum ar spune mentorul meu, a avut bafta cosmica de a fi sustinut de Charles Saatchi – protectorul curentului YBA (Young British Artists) si s-a imbogatit exploatand – sau lasandu-se exploatat – mecanismele care l-au facut si pe David Beckham, de exemplu, faimos dincolo de granitele sportului pe care il practica. Craniul ca carui fotografie deschide acest articol nu se afla la Tate. Probabil ca muzeul nici nu si l-ar permite. Imi amintesc ca atunci cand am vizitat Roma, am vazut afise care anuntau ca “For the Love Of God” urma sa fie expus la Florenta! Va dati seama ce reclama se ruleaza in jurul acestui artist? O adevarata masinarie. Probabil ca poate fi comparat cu Andy Warhol dar ridicat la putetea “n” a marketingului de secol 21.
Cu lucrarea asta, Hirst a rupt prima data gura targului. Se numeste “The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living” dar este de fapt un urias rechin pus la pastrare in formaldehida… Se intampla in 1992 dupa ce finatatorul Charles Saatchi s-a oferit “in orb” sa-i finanteze orice ar fi vrut sa creeze. A rezultat o serie din care la Tate Britain se gaseste oaia
Damien Hirst este un personaj controversat, si probabil ca imaginea sa publica este intentionata si mentinuta ca atare. Se presupune ca este cel mai bogat artist plastic in viata, cu o avere estimata la aproape 300 de milioane de euro. Gasiti mai multe informatii in articolul sau de pe Wikipedia.
Ca era gata de tanar sa socheze se poate vedea si din aceasta fotografie. Hirst s-a pozat intr-o morga langa acest “mirific” cap provenit de la un cadavru decapitat…
Eu redau aici lucrarile din sala care ii este dedicata la tate Britain, care cuprinde esentializat directiile care i-au adus lui Hirst faima si prosperitate. E asta arta? La naiba!
Hirst insusi recunoaste ca uraste sa relizeze lucrari ca aceasta, picatele pe panza, si ca personal a facut numai cateva, nici macar cele mai bune dintre cele care ii sunt atribuite. Cele mai multe au fost realizate de asistenti…
Si va dati seama ca are numai 46 de ani?