TransferEnte, Koln – Bucuresti

Vineri 20 mai a.c., la ora 19.30, la Galeria HaufeKonzept – Luxemburger Strasse 263, (galerist Michael Haufe), din Köln, se deschide expozitia TransferEnte, Köln – Bucuresti.  Expun grafica Letitia Gaba – Biermann (Germania) si grafica digitala Nicolae Macovei – Makovei (Romania).

Letitia Gaba – In lucrarile de grafica am incercat sa surprind “momente” din dinamica vietii mele interioare. Imagistic ele fac parte din comunicarea mea cu exteriorul dar si cu propriul meu eu. In acest sens am denumit multe din lucrarile mele: “the world inside” sau “the worls outside”.  Oricum, “universurile” din interiorul nostru, sunt, de fapt, si, in mare masura, proiectii, fragmente sau ecouri venite din exterior, acolo unde traim si  actionam impreuna cu semenii nostri. In spatiul invizibil al acestor interferente si tensiuni cream propriile noastre coduri arhetipale, singulare, personalizate. Am incercat sa le surprind grafic.  Viata imagistica a acestor lumi, simbolizeaza si viata mea intre doua tari: Romania si Germania. O viata fara radacini. Am trait de multe ori in rol de observator, fara o implicare totala. Totusi, de multe ori, am trait si experiente intense, angajante si am experimentat, ca sa spun asa, libertatea. Unele dintre lucrarile mele sunt realizate dintr-o colaborare subtila si emotionala cu artistul si sotul Hardy Biermann, fotografiile lui si graficele mele prin asamblate, capatind noi semnificatii si expresii estetice.

Nicolae Macovei Makovei –  Incerc sa surprind dinamica, uneori severa, alteori anarhica a prezentului. Lucrarile mele sunt dominate de energii “futuriste” si de o poetica asemanatoare.

Incerc printr-un dialog pur imagistic, unde lipsesc cuvintele si “povestirea”, dar si referinte la forme recogniscibile, sa sublimez violenta si tragismul prezentului. Propunand o lirica “subterana”, miraculoasa ce tine de psihologia omului contemporan, puternic si dezorientat, individualist si subminat permanent de “crize”. Supus unei accelerari si unei perisabilitati ce il obliga la o auto-depasire continua, obositoare si uneori absurda. Concomitent cu obligatia de a descoperi noi rezerve de energie psihica si de sens existential. Si vreau sa cred ca viata contemporana ofera si un soi de frumusete stranie, paradoxala, obligandu-ne la a crede fara rezerve in sinele nostru, in imaginatie, dar si in bunatatea si gindirea semenului nostru. Pentru a ne bucura, pur si simplu, de viata si de minunile ei, atunci cind suntem capabili.


Expozitia este deschisa zilnic, intre orele 11 – 18, in perioada 21 mai – 01 iulie 2011.