Patru carti pentru minte, inima si literatura
Tudor Octavian suprinde – din nou – piata de arta din Romania printr-o extraordinara combinatie: un manual de atribuiri scris in stil si ritm de roman politist. “Tablouri frumoase, autori necunoscuti” face perfecta pereche cu cealalta carte-seism pe care T.Octavian a publicat-o in urma cu aproape 10 ani “Pictori romani uitati”. Am participat la lansare, unde cine altcineva putea face pereche cu autorul pentru a explica utilitatea acestui demers decat Pavel Susara.
A doua carte la care ma refer in acest articol cade in alta categorie: cea didactica, in sens mai clasic al conceptului. Adriana Botez Crainic structureaza si explica bine ilustrat epoca exploziva a plasticii europene care se intinde pe o perioada de 400 de ani: renastere, manierism, baroc. Este un volum care trebuie obligatoriu parcurs mai ales de cei care traverseaza muzeele lumii fara o schematizare macar a acestor perioade de transfigurare plastica.
A muncit trei ani pentru a aduce pe lume un instrument care va strani cel putin curiozitatea celor pasionati de arta si cu siguranta va genera studiu aprofundat celor care colectioneaza si se regasesc sau nu se regasesc in acest prim dictionar al colectionarilor de arta din Romania. Vasile Petrovici a depus eforturi pe care nu le va amortiza niciodata pentru a ne oferi aceasta carte de referinta.
Ultima recomandare pe care o fac aici, e una care m-a surprins si ma reatras pe orbita literaturii. Pavel Susara readuce la lumina un text sensibil si jucaus scris in cruntii ani 80 ai Romaniei comuniste. “Universul din cusca” ne arata partea mai putin cunoscuta a lui Pavel Susara, cea mai sensibila si mai delicata a poetului. Mie cartea mi-a prilejuit o lectura fascinanta.
a