Elena Uta Chelaru – prima expozitie retrospectiva
Peste 200 din tablourile care au scris istoria picturii romanesti contemporane in ultimii 50 de ani vor putea fi admirate in Prima Expozitie Retrospectiva Elena Uta Chelaru, intre 4 – 29 mai, la Sala “Constantin Brancusi” din Palatul Parlamentului. Vernisajul va avea loc miercuri, 4 mai, ora 17.00.
Muzee de arta din intreaga tara (Bucuresti, Barlad, Vaslui, Craiova, Calarasi) si colectionari privati s-au alaturat pentru a prilejui publicului intalnirea, in premiera, cu lucrari reprezentative ale artistei, de la momentul debutului sau, acum mai bine de cinci decenii, pana la cele mai recente productii din 2010 expuse pentru prima oara.
Privitorilor li se vor dezvalui peisajele inegalabile care au inspirat-o pe artista in calatoriile sale in tara, dar si in Franta, Italia si Spania, culturile “de adoptie” ale personalitatii sale artistice. Compozitii tematice, nuduri, flori, portrete si autoportrete, tot atatea manifestari ale acestui penel de exceptie, prolific intr-o varietate de genuri, vor fi prezente in expozitie.
Vernisajul se va bucura de prezenta dnei Elena Uta Chelaru, a dnei Adriana Botez Crainic, critic de arta si a dnei Nicoleta Arnautu, curatorul expozitiei.
Expozitia ofera colectionarilor ocazia de a achizitiona unele din cele mai noi lucrari semnate de pictorita.
Cei pasionati de lucrarile artistei vor gasi aici si cele doua monografii de referinta ale Elenei Uta Chelaru semnate de Alexandru Cebuc, care va vor ghida calatoria prin universul cromatic al unui artist de exceptie.
Intrarea jurnalistilor este libera. Apreciem confirmarile de participare si solicitarile de interviuri in prealabil. Pentru detalii, va invitam sa luati legatura cu Nicoleta Arnautu, curator, la telefon 0727 376 100.
Accesul in sala “Constantin Brancusi” se face prin Str. Izvor nr.2-4 (vizavi de Parcul Izvor). Intrarea in Palatul Parlamentului este permisa numai in baza unui document de identitate.
Elena Uta Chelaru – scurta biografie
De cinci decenii, tablourile si numele Elenei Uta Chelaru se regasesc in cele mai prestigioase galerii, muzee, cataloage si colectii din lume (Romania, Franta, Italia, Belgia, Grecia, Israel, Rusia, Liban, SUA, Germania, Norvegia). Absolventa a Institutului de Arte Plastice din Bucuresti, unde a avut profesori precum Samuel Mützner, Catul Bogdan sau Alexandru Ciucurencu, Elena Uta Chelaru s-a remarcat in pictura contemporana europeana, expunand periodic in Italia, Franta, Belgia.
Este membra a mai multor Academii de arta, dintre care Academia Internationala “Mario Gori”, Academia Internationala “Pontzen” din Napoli si Academia Gentium Pro-Pace din Roma, Academia Statului Columbia (SUA), Academia Internationala “Lutèce” Paris, Academia Europeana de Arta din Belgia.
Palmaresul Elenei Uta Chelaru include premii la expozitii si concursuri de referinta precum: Cupa Ministrului de Externe Aldo Moro, Bienala internationala de pictura, sculptura si grafica de la Accademia di Romania (Roma), Medalia de Argint “Roma Aeterna” (1977), Marele Colan “Homo Electus Ducatti Estensis” decernat de Academia din Ferrara, Medalia de Argint la al 15-lea concurs international organizat de Academia “Lutèce” din Paris, Diploma de onoare la “Al 15-lea Mare Premiu International de Pictura” (Cannes), Premiul International “Crociatti dell’arte”, (Brindisi), Diploma Cocosul de Platina la Concursul International al Academiei Wallone de Arta (Charleroi, Belgia) “Placheta de Aur” la al 13-lea Festival International de Arta Contemporana (San Remo, Italia).
Aprecieri critice
Tablourile Elenei Uta Chelaru impresioneaza specialisti si amatori deopotriva. Cesare Baldoni considera ca “adevarul” picturii ei sta in nevoia de a reda nu numai pamantul natal, ci si un soi de calatorie universala, adica un eu in lume si in contemporaneitate, nu atat printr-o pictura document – practicata de expresionisti ca denuntare a unei epoci – cat printr-o transpunere reculeasa si nespus de umana, filtrata de constiinta creatore, dramatica in portretele cu trasaturi gotice, in sagetile ce se inalta in necunoscut, dar si patrunsa de umanitatea multimii.”
La randul sau, criticul de arta Alexandru Cebuc afirma ca “Pictura Elenei Uta Chelaru nu este simpla relatare a unui fapt de viata, nu se opreste la formele exterioare ale existentei, ci sondeaza insasi esenta ei, traducand in limbaj plastic multiplele sensuri ale lumii vizibile. Artista gandeste in culoare, iar gandurile sale infloresc intr-o infinitate de nuante. Lucrarile sale povestesc oamenilor despre oameni, intr-un desen direct si totusi plin de subtext, inteligent si sensibil, spontan si solid construit, gratios si de o mare forta. Prin intreaga sa creatie, Elena Uta Chelaru demonstreaza adeziunea sa totala la o arta de inalt mesaj moral si social, daruita cu generozitate semenilor.”