La Tempesta





18 aprilie – 7 mai 2011


LC Foundation – Centru de Arta Contemporana

Calea Victoriei, nr. 25, etaj 1, Bucuresti


Artist: Ioana Ursa

Texte de: Simona Vilau si Alexandru Davidian


De la Giorgione – lucrare de referinta – La Tempesta/Furtuna cca. 1508, colectia Galleria dell’Accademia din Venetia (amintind pe traseu, cu rol de citat cultural, opera dramaturgica cu titlu omonim de William Shakespeare, datata 1610-11), pana la cele mai recente dezastre naturale din Japonia (Fukushima – 2011), astfel s-ar putea incadra geografic si referential universul artistei Ioana Ursa, univers “imbracat” in catifea si dantela, cu miros de naftalina si parfum Marina de Bourbon.

Vorbim despre o lume paralela, cu o deschidere generoasa spre cer, munte si mare, in care se ratacesc personaje stranii, adeseori subversive. Iar melancolia, ce devine un “zambet secundar” in acest desant de sentimente suprapuse, contradictorii si intense, capata fluiditatea unor aripi-pelerina, ce imbraca cu delicatete umbra unui autor-privitor. (Simona Vilau)

Nostalgia ei este precum cea a Elisabetei de Wittelsbach (Sissi), care, atunci cand atingea momentul insuportabil al angoasei, se retragea in natura, in apropierea copacului din Godollo, a marii, sau se arunca in bratele somnului, cu ajutorul calmantelor. Acelasi lucru il face si Ioana Ursa, dandu-ne de inteles ca ea si personajele picturilor sale nu apartin acestei lumi, ca marea, vaile si norii ii sunt duhovnici, iar copacul, florile, gradina ii sunt confidenti si prieteni de vreme rea. În somn, visare, insomnie se retrage si Ioana Ursa, care face din acestea oboseala roditoare, apoi luciditate (pana la disperare) si, in final, trudita materie a operei sale. (Alexandru Davidian)

Aceasta prima expozitie personala a artistei contine serii de lucrari recente, realizate in perioada 2009-2011.


Ioana Ursa (n. 1984, Bucuresti) activeaza ca pictorita, desenatoare si ilustratoare de carte. Este doctoranda in cadrul UNAB si preparator universitar la Catedra de Grafica a aceleiasi institutii. A participat in numeroase proiecte artistice in Romania si in strainatate, atat ca artista independenta, cat si ca membra a Clubului Ilustratorilor.  Master (2009) si licenta (2007) la sectia de Grafica din cadrul UNAB.

www.ioanaursa.blogspot.com


Simona Vilau (n. 1983, Tirgu-Jiu) activeaza ca artist si curator. Este doctoranda in cadrul UNAB si coordonatoare a spatiului LC Foundation – Centru de Arta Contemporana din 2011. A participat la implementarea si organizarea mai multor evenimente culturale, dintre care amintim Întalniri cu desene/Fresh Drawings 2006-2011, Figure In, Figure Out. Prima editie. (2011 – RO), Cum a fost posibil? Destinul evreilor din Romania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial (2010-2011 RO-IL), Mad Pets&Englishmen (2010 – RO), La Funk La Freak, Mitologie temporanee (2008 – IT), A Sangue Freddo (2007 IT) etc.


Alexandru Davidian (n. 1986, Bucuresti) curator si eseist independent. Este caracterizat de o pasiune  constanta si pozitiva pentru arta si atelierele artistilor romani, cu care leaga prietenii si colaborari durabile si fructuoase. Se numara printre cei mai tineri colectionari de arta contemporana din Romania.  

Program eveniment:


Luni, 18 aprilie 2011


ora 16:30 – Conferinta de presa

ora 18:30 – Vernisaj


Program de vizitare: luni – duminica 13:00 – 19:00

(inchis in perioada Sarbatorilor de Paste – 22-26 aprilie 2011)


www.lcfoundation.ro

contact@lcfoundation.ro