Stop in Ramnicu Valcea – Muzeul de Arta Casa Simian

 

 

 

 

Gasisem intr-un ghid turistic informatii despre singurul muzeu de arta din Ramnicu Valcea, Casa Simian, si, pentru ca in acest sfarsit de saptamana am avut drum pe valea Oltului, am oprit pentru a vedea si, iata, a va povesti si voua, despre acest loc. Cautam adresa – strada Carol I nr 39 cand am vazut cladirea si am zis cu glas tare “Asta pare potrivita pentru un muzeu”. Nu ma inselasem. Casa Simian a fost construita spre fala industriasului cu acest nume si la vremea ridicarii, 1940, era apogeul locativ al urbei. Cum ar fi si astazi daca nu ar gazdui colectia de arta a orasului. Afaceristul s-a bucurat putin de casa sa. In 1946 fuge din tara gonit de spectrul had al comunismului si cladirea devine sediu pentru diverse organizatii proletare si de partid. Interval in care este “jupuita” de tot mobilierul si obiectele pe care proprietarul de drept le abandonase in graba lui. Din anii 1960 se infiinteaza aici muzeul de arta si incet incet se incropeste o colectie bine alcatuita si valoroasa. Industriasul Simian nu a avut prea mult de-a face cu colectionarea de arta dar muzeul merita pe deplin sa-i poarte numele, macar daca ne gandim la cruda soarta care l-a facut sa emigreze fara sa se mai uite in urma.

 

 

*** Oscar Han este cel mai bine reprezentat sculptor din colectia de la Ramnicu Valcea ***

 

 

*** Pitesteanul Rudolf Schweitzer Cumpana, cu un autoportret din 1940 ***

 

 

*** Pictorul Theodor Pallady vazut de pictorul Ghe Ionescu Sin ***

 

 

*** Dumitru Ghiata cu ale sale – nenumarate – flori in ulcior ***

 

 

 

*** “Femeie cu copil” semnat Corneliu Michailescu, 1930. Pictorul se nascuse la Bucuresti in 1887 si a murit in 1965 ***

 

 

*** Dimitrie Paciurea cu doua portrete ***

 

 

 

 

Interiorul Casei Simian este surprinzator – dupa cele doua decenii de dominatie muncitoreasca pe care le-am pomenit – de bine conservat si placut. Se vede ca fusese construit la comanda si pe sufletul omului pentru a fi o casa primitoare si confortabila. S-au pastrat superbele usi sculptate, probabil in Italia, asa cum tot din Italia pare sa parvina si acest complex basorelief in lemn reprezentand scena rapirii Sabinelor.

 

 

 

 

 

Intr-o parte consistenta a simezelor, erau agatate nu tablourile din colectia permanenta a muzeului ci o serie de pasteluri realizata de Ion Barbulescu, un autodidact intr-ale artei, nascut la Odobesti in 1887, mort la Bucuresti in 1969, care a deprins bine si arta picturii si a desenului.

 

 

 

*** Ion Barbulescu ***

 

Nestematele colectiei de la Ramnicu Valcea sunt insa cele nu doua ci trei tablouri ale lui Nicolae Grigorescu. Pictorul nostru national care cu o lucrare similara, ba chiar mai saraca din punct de vedere compozitional decat aceasta, a inregistrat recent recordul de 230 de mii euro la casa de licitatii Artmark.

 

 

 

 

*** Nicolae Grigorescu – “Casa taraneasca” ***

 

 

*** Nicolae Grigorescu – “Car cu boi” ***

 

 

*** Margareta Sterian cu doua compozitii ***

 

 

 

*** Olga Greceanu (1890-1978) – “Natura moarta cu ceainic” ***

 

 

*** Un foarte bun Camil Ressu. “Doua taranci” ***

 

 

 

*** “Camp cu flori – Samuel Mutzner ***

 

 

 

*** Nicolae Darascu – “Case la Balcic” ***

 

 

*** Jean Al. Steriadi – “Peisaj cu barci” ***

 

 

*** Ion Theodorescu-Sion – “Padure” ***

 

 

*** Sus: “Portretul Ceciliei” realizat de Frederic Stork. Jos: un gips realizat de Cecilia Cutescu Stork ***

 

 

 

 

*** O compozitie in bronz semnata Ion Irimescu ***

 

 

 

*** Horia Boamba – “Portret” ***

 

 

 

Inchei tot cu o sculptura Oscar Han care impodobeste gingas linistitoarea curte interioara a casei.