Cristian TARBA – Grafica la superlativ

 

 Text/photo: Mihai Constantin

La Tarba m-a atras initial felul sau direct si sumar de a comunica. Se intampla pe Facebook, unde ne-am descoperit reciproc, eu intr-o eterna “vanatoare” de artisti plastici, el probabil observandu-mi blogul. Ei bine, dupa ce l-am vizitat in atelierul sau dintr-o stranie cladire centenara dintre Piata Universitatii si Piata Rosetti, am ramas cu senzatia ca Tarba mi-a vorbit fara a misca din buze. Am in memorie continutul conversatiei noastre dar nu mai tin minte cand si cum s-a produs schimbul de informatie. Are ceva minimalist si glisant in felul de a se deplasa sau cel putin asa mi-a facut mie senzatia.

 

 

 

 

 

 

 

Dupa ce am absorbit avid imaginea lucrarilor sale inramate si agatate pe peretii atelierului, am purces cu un iarasi bizar firesc sa fotografiem sistematic gravurile si desenele bine si ordonat pastrate de Cristian Tarba pe masura ce le-a creat de-a lungul anilor. Aici vedeti expusa o parte dintre ele.

 

 

 

 

Cristian Tarba s-a nascut in Bucuresti, la 15.03 1961

Studii:  1980- ABSOLVENT AL LICEULUI DE ARTA ‘’NICOLAE TONITZA’’                                      1992-ABSOLVENT AL ACADEMIEI DE ARTA -BUCURESTI -SECTIA  GRAFICA

 

1994-MEMBRU U.A.P.

Din 1993-RESTAURATOR GRAFICA – MUZEUL NATIONAL DE ARTA al ROMANIEI -BUCURESTI.

2003- EXPERT IN RESTAURARE GRAFICA –acreditat MC.C.

 

 

 

 

 

 

 

 

1992-PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNA GRAFICA DE CARTE – Cluj.

1993-BURSA  ‘’ACCADEMIA DI ROMANIA’’-Roma – ITALIA.

1995-BURSA U.A.P.-GRAFICA.

-PREMIUL REVISTEI ‘’MATCH’’ (CONCURSUL DOMINUS).

1996-PREMIUL REVISTEI ‘’MATCH’’ (CONCURSUL DOMINUS).

1999-PREMIUL 1-BIENALA INTERNATIONALA DE GRAVURA ‘’IOSIF

ISER’’-Ploiesti.

2001 –PREMIUL,,PROMETEUS’’-ARTA PLASTICA (OPERA PRIMA).

2004 – PREMIUL PENTRU GRAFICA –BIENALA ARTELOR –Buzau.

 

 

 

 

Cristian Tarba este un artist cu “servici”. Pana la ora 15 in fiecare zi este seful sectiei de restaurare grafica a Muzeului National de Arta. O titulatura onoranta care il face unul dintre cei mai buni restauratori din tara, dar ma intreb in ce masura acest program de birou nu fagociteaza distructiv samanta creatoare a platicianului Cristian Tarba. Impresionat de lucrarile sale, curate si compuse cinematografic, ca filmate printr-o lentila wide angle care deformeaza grotesc anatomiile, mi-ar parea rau sa stiu ca am fi putut avea de doua ori mai multe lucrari daca Tarba ar fi putut trai din creatia sa. Este drama multor artisti care fie isi asuma mizera boemie a supravietuirii pentru ca se incapataneaza sa-si duca traiul numai din ce vand – accidental si neregulat – fie isi transforma vocatia intr-o preocupare serala.

 

 

 

 

 

EXPOZITII PERSONALE:

 

1994 -‘’ACCADEMIA DI ROMANIA’’ -Roma -ITALIA.

1995 -’’GALLERIA 28’’ -Timisoara.

-‘’SHAMBAUCH HOUSE HONORS CENTER’’-Iowa -City -U.S.A.

1996 -‘’JAVA GALLERY’’-Iowa-City -U.S.A.

-‘’GALLERIA 28’’ – Timisoara.

-‘’Bio-GRAFII’’-galeriaSIMEZA -Bucuresti.

1997-‘’CUPOLA’’ -Iasi.

1998 -‘’CUHNIA’’-Mogosoaia.

-‘’GALERIA G.A.D.’’-Etaj 3/4  -Bucuresti.

-‘’CENTRUL CULTURAL ROMAN’’-Budapesta-UNGARIA.

1999 -‘’UNIUNEA ELENA’’ -Bucuresti.

2001 -‘’ART JAZZ CLUB’’-Bucuresti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe 15 martie, Cristian Tarba implineste 50 de ani. Este un artist in plina maturitate si ii doresc sa-si puna amprenta pe arta plastica romaneasca mai mult decat isi pune sigiliul de expert pe lucrarile restaurate ale altora. La multi ani!