Elena Cuza – prima doamna a Romaniei





Expozitie dedicata Doamnei Elena Cuza la Muzeul National Cotroceni


In anul 2011, Muzeul National Cotroceni sarbatoreste implinirea a 20 de ani de existenta in spatiul cultural al  Capitalei. In acest context, institutia noastra si-a propus organizarea unor evenimente culturale de importanta nationala si internationala, care sa ilustreze istoricul ansamblului de la Cotroceni, viata si activitatea unor personalitati al caror nume este strans legat de acest loc, prezentarea operelor unor artisti de renume ai artei romanesti, concerte si dezbateri pe teme definitorii ale muzeologiei contemporane.


Seria evenimentelor culturale la Muzeul National Cotroceni se deschide in acest an cu vernisajul expozitiei “Elena Cuza, prima doamna a Romaniei”, care va avea loc in data de 8 martie a.c., orele 18.00.

Se afla in pregatire si vor fi deschise tot in cursul lunii martie a.c., inca doua expozitii dupa cum urmeaza:

– 24 martie 2011 – vernisajul expozitiei “Theodor Aman – pictor si gravor”;

– 31 martie 2011 – vernisajul expozitiei “Univers cromatic – Iosif Iser”;

Expozitiile sunt prilejuite de implinirea a 180 de ani, respectiv 130 de ani, de la nasterea celor doi mari clasici ai picturii romanesti.


Pentru organizarea expozitiei “Elena Cuza, prima doamna a Romaniei”, Muzeul National Cotroceni a colaborat cu prestigioase institutii muzeale si biblioteci din Bucuresti si din tara: Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul “Theodor Aman”, Muzeul Militar National “Regele Ferdinand I”, Biblioteca Academiei Romane, Complexul Muzeal National “Moldova” – Muzeul Unirii, Iasi, Muzeul de Istorie Galati, Muzeul de Istorie si Arheologie Piatra Neamt, Muzeul Literaturii Romane Iasi, colectia particulara a doamnei dr. Mariana Pavaloiu.

In cadrul expozitiei publicul va putea admira obiecte personale care au apartinut primei doamne a Romaniei: bratara de aur si sigiliul cu initialele H.C., mantia, copie unei rochii purtata de doamna Elena Cuza dupa moartea domnitorului Al. I. Cuza, casete de infrumusetare si lucru de mana, trusa de scris, trusa de voiaj, evantai din baga cu monograma E.C. si coroana domneasca lucrate in pietre pretioase, batiste, saluri, portretul doamnei Elena Cuza, pictat de Theodor Aman in 1863, pentru a fi donat “Azilului Elena Doamna”, portretul domnitorului Al. I. Cuza, 1864 etc.

Vor mai fi expuse servicii de masa din portelan de Sèvres care au apartinut familiei Cuza (cu monogramele A.I.C. si H.C., stema Principatelor Unite si deviza “Toti in unu”), farfurii, fructiere, pahare din cristal de Baccarat, tavi argintate cu monograma, furculite, linguri, cutite cu stema Principatelor Unite, bomboniera din cristal de Boemia cu devizele “Toti in unu” si “Cu puteri unite”, serviciu pentru ceai si cafea din argint, fete de masa, servete si stergare cu monograma domnitorului si a doamnei Elena Cuza etc.

 

Doamna Elena Cuza a desfasurat si o ampla opera de binefacere, a fondat in 1862 “Azilul Elena Doamna” de la Cotroceni pentru fetele orfane, lucru ilustrat in expozitie prin expunerea medaliei “Aziul Elena Doamna, 1862” din bronz patinat si aurit, medalia jubiliara “50 de ani de existenta a Azilului Elena Doamna, md. 1912” din bronz, iconite brodate de elevele Azilului etc.

Expozitia va fi completata cu scrisori, fotografii, litografii, stampe, albume de fotografii precum cel dedicat de Carol Pop de Szathmary doamnei Elena Cuza, carti etc.

Recompunerea atmosferei fascinante a secolului al XIX-lea la palatul Cotroceni, unde, nu pentru mult timp a locuit doamna Elena Cuza, va fi realizata prin amenajarea unui nou spatiu de expunere, aflat, asa cum o confirma descrierile si documentele vremii, in apropierea fostului apartament al acesteia.


Vernisajul va fi urmat de un concert dedicat zilei de 8 Martie – Ziua International a Femeii, sustinut de Patricia Seymour – soprana, Adina Cocargeanu – pian.

In program figureaza lucrari semnate Jules Massenet, Franz Lehár, Emmerich Kálmán.


Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 8 martie – 31 mai 2011, si va putea fi vizitata de marti pana duminica intre orele 9.30 – 17.30.

Expozitia beneficiaza si de un catalog, care va putea fi achizitionat de catre public, de la magazinul de prezentare al muzeului, deschis intre orele 9.30 – 17.30.