THE UNBEARABLE OTHER


George Anghelescu – Stefan Ungureanu

Curator: Valentina Iancu

Atelier Zerotreizerodoizerodoi

Strada Sfanta Vineri nr. 11, Bucuresti

4 – 22 martie 2011

Vernisaj: 4 martie 2011, ora 19

 


Vineri, 4 martie, ora 19 va avea loc la Atelier Zerotreizerodoizerodoi vernisajul expozitiei The Unbearable Other semnata George Anghelescu si Stefan Ungureanu, curator Valentina Iancu.

Lucrarile interogheaza permanenta problema a “celuilalt” intr-o raportare conflictuala si competitiva. In constructia discursurilor “celalalt” este miza si reperul contrastului continuu care, simultan, creeaza si elibereaza tensiune. Expozitia se contureaza sub forma unui dialog vizual intre George Anghelescu si Stefan Ungureanu pe marginea determinismului cultural si a reflexelor conditionate ale istoriei (personale si universale). Este o aducere a generalului in particular si o disecare  asumata a sensurilor generate de conflictele interumane. Atat la nivel formal cat si semiotic, cei doi artisti se raporteaza diferit la problemele socio-culturale ale contemporaneitatii. Comparatia genereaza complementaritate, prin intermediul careia fiecare dintre ei este pus intr-o lumina noua.

George Anghelescu urmareste violenta din imediatul cotidian si o trateaza cu o detasare ludica decelabila in contrastul vizual dintre subiect si limbajul plastic adoptat. Nu judeca si nu transeaza ci priveste tertipurile naturii umane si le pune in opera. Formele seculare de manifestare a constiintei sunt incarcate de kitsch, de nevoia de epatare. Spectacolul cotidian este agresiv si coplesit de reflexele conditionate ale istoriei personale, dar si de determinatiile tari ale unor modele pseudo-culturale. George Anghelescu nuanteaza permanent una dintre ideile majore ale lui Nietzsche: “esenta cea mai intima a existentei este vointa de putere”. Lucrarile lui surprind, intr-un vizual tumultuos, puterea stigmatului personal, adancind prapastia dintre adevar si opinie.

Urmarind firul cauzalitatii la Stefan Ungureanu miza este revelarea unei speculatii absurde, investigarea hazardului antropogen. Subiectul este un pretext formal pentru a folosi analiza dinamica a batimetriei intr-o maniera spiritualizata. Stefan Ungureanu urmareste sistemul dinamic al functionarii fizice a Pamantului si alege din structurile concrete acele elemente care pot deveni expresive in opera de arta.  Autenticitatea demersului sau consta intr-o supralicitare a senzorialului intr-un camp paradigmatic construit din actiune si aparenta. 

Conflictul dintre ei depaseste trivialul “si vis pacem para bellum” si dezvolta acele elemente pozitive specifice contrariilor care reusesc sa se valorifice reciproc.

Expozitia poate fi vizitata in perioada 4-22 martie 2011 la Atelier Zerotreizerodoizerodoi. (Valentina Iancu)


George Aghelescu (n. 1985) este artist vizual, absolvent al Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti. A expus in Bucuresti, New York, Roma si Tel Aviv. Realizeaza grafica publicistica pentru mai multe reviste din Bucuresti.

Stefan Ungureanu (n. 1984) este artist vizual, absolvent al Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti. A expus in Aarau, Bucuresti, Halifax, Hunedoara, Lisabona, Madrid, Paris, Venetia, Viena,  si New York.