Elena ANDREI – Jophiel, Frumusetea lui Dumnezeu

 

Face parte din natura mea sa privesc curios peste umarul altora, iar mecanismele intime ale creatiei plastice au ceva fascinant, ma fac sa ma simt martorul unei geneze subtile. O pictura se naste dintr-o vibratie spirituala aparte si, nu va faceti iluzii, din multa munca, epuizanta fizic si nervos.

 

Pe cat e de delicata in statura, Elena Andrei s-a angajat la o serie – nu ma tem s-o numesc – colosala in contemporaneitatea plasticii romanesti. O serie a celor 12 arhangheli, armia de elita a lui Dumnezeu, care a marcat mentalul colectiv al umanitatii occidentale. Si din nou sa nu va imaginati ca atari panze de190/90 cm se umplu sub impulsul unei “inspiratii” poate prea mult laudata, in arta plastica cel putin. Elena citeste, schiteaza si este bantuita de aceasta “misiune” de ani de zile. Mi-a marturisit ca a parcurs tot ce a gasit despre ierarhiile ingeresti si despre reprezentarile lor vizuale in arta universala.

 

In plus, fiecare lucrare trece prin etape renascentiste de aducere in concret. Din profunzime spre suprafata, Elena deseneaza, picteaza si impodobeste cu culoare fiecare personaj. Aceasta metoda de lucru mi-a trezit interesul in mod special si am rugat-o pe artista sa-si documenteze pasii. A facut-o si mi-a oferit in premiera ocazia sa va prezint aici cum Frumusetea lui Dumnezeu, Arhanghelul Jophiel, se incarneaza din textura panzei si din culorile de acril. Doamnelor si domnilor, Jophiel de Elena Andrei:

 

 

 

 

 

 

 

Pentru ca mi-am intitulat materialul anterior despre Elena Andrei “Pictura cu cap” (link aici), aduc argumente suplimentare pentru aceasta afirmatie. Elena Andrei este pe cat de talentata si muncitoare pe atat de cerebrala. Va prezint, intr-un interviu imaginar, explicatiile generate de aceasta lucrare, oferite de artista insasi.

 

Cine este Jophiel?

“Arhanghelul Jophiel serveste cea de-a Doua Rază, denumită si Raza Galbenă sau Raza Întelepciunii si Iluminării. Din acest motiv, am ales să reprezint culoarea pielii sale în nuante de galben – auriu. Numele lui înseamnă “Frumusetea lui Dumnezeu” si este cunoscut si ca Iofiel, Iophiel, Jofiel, Zophiel. El ne învaţă că înÅ£elepciunea este conştiinÅ£a în acÅ£iune; gândirea şi acÅ£iunea fără conştiinţă ruinează sufletul.”

 

 

 

 

Ce a facut? Unde ii este rangul?

“Este îngerul care i-a condus pe Adam si Eva în afara Grădinii Raiului. Împreună cu Zadchiel este purtător al steagurilor arhanghelului Mihail în lupta. Astfel, Jophiel are onoarea de a fi primul înger menÅ£ionat în Biblie. Este un prinÅ£ conducător al ordinului Tronurilor şi primul Învăţător al Lumii, pentru lumea noastră. El este ultimul lăsat să păzească Copacul VieÅ£ii cu o sabie înflăcărată pentru a preveni reîntoarcerea omului. Sabia din mâna stangă este realizată din foc imaterial, iar pe mânerul ei am pus cuvintele NIMIUM NE CREDE COLORI – Nu te încrede în culori. Expresia este un emistih a lui Vergiliu (Egloga a 2-a. vers. 17), iar sensul ei este Nu te încrede în aparente, cu referire la faptul că trebuie să trecem dincolo de lumea materială a iluziilor si să vedem frumusetea reală a lucrurilor care porneste din inimă. Tot pe sabie, dar de data asta pe lama sabiei am scris numele Arhanghelului – Jophiel.”

 

 

 

 

Ce patroneaza?

Arhanghel al artelor si frumusetii, este patronul artistilor, îi ajută pe cei care lucrează în domenii artistice. Ne mai ajută să vedem frumusetea din toate lucrurile, inclusiv din oameni si să aprecim frumusetea care ne înconjoară.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sexul ingerilor a fost subiect de acerbe dezbateri in sinoade bisericesti. Pentru ca ne-ai aratat etapele “nasterii” lui Jophiel pe panza ta, am vazut ca ai pornit de la o femeie. De ce?

“Cum de-a lungul secolelor femeia a fost punctul central de inspiratie artistică si datorită faptului că Jophiel este perceput ca energie feminină, m-am hotărât ca acest Arhanghel să fie un personaj feminin.”

 

 

 

 

 

Explica un pic paleta cromatica aleasa?

“Aura Arhanghelului Jophiel este de un roz profund simbolizând natura sa protectoare si plină de dragoste, iar cristalele de culoare roz închis, ca rubinul sau topazul roz, sunt asociate cu energia sa. De aceea, rochia sa are o broderie din cristale de rubin si topaz roz pentru a aminti aceste lucruri.

Pentru că Arhanghelul Jophiel ne iluminează cu scânteia creatoare care ne aduce idei si energie pentru a îndeplini proiecte artistice, în mâna dreaptă i-am asezat o tortă, ca simbol al inspiratiei divine si al vietii trecătoare, al cărei foc este de asemenea imaterial si arde, dar nu poate face rău.”

 

 

 

 

 

 

Are Jophiel un simbol anume?

“Pentru că putem fuziona cu energia lui Jophiel admirând floarea de lotus, în părul ei lung, Jophiel are asezată o astfel de floare.  Stim că floarea de lotus înrădăcinată în nămol rămâne neatinsă de acesta si radiază frumusete si armonie, iar Jophiel ne aminteste acest lucru. Aripile sale sunt asemănătoare cu aripile unui fluture pentru că fluturele este simbolul perfect al frumusetii materiale, fragilă si trecătoare, dar o dovadă vie a puterii creatiei divine.”

 

 

 

 

 

 

Sunt curios sa stiu cum ar interpreta un alt pictor etapele pe care le-am vazut. Eu ma declar insa de-a dreptul hipnotizat de acesti ochi, care sunt si primul lucru pe care Elena l-a definitivat. Si din acel moment, pictura a prins viata. Sincer, vazand fotografiile in ordine cronologica, aproape ca ma asteptam ca personajul sa se miste de la sine, sa-si schimbe postura de la un cadru la altul. E o senzatie ciudata desi toti arhanghelii pictati pana acum  – cinci la numar daca nu ma insel – sunt incremeniti intr-o postura solemna, ca si cand ar fi personaje in carne si oase care pozeaza cu buna stiinta. Si totusi parca ar putea spune in orice clipa “Am plecat, nu mai stau ca am treaba!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Si iata si rezultatul final. Daca media realizarii unui astfel de arhanghel este de 3 luni, atunci prevad o exceptionala expozitie, cu armata lui Dumnezeu in toata splendoarea sa, undeva in toamna anului viitor.

 

 

Har, spor si indrumare de sus, Elena!