Cronica tardiva – Silvia Radu la ASE

 

*** Silvia Radu alaturi de portretul Principesei Margareta a Romaniei ***

 

O expozitie de arta unde? La ASE? Ce-are-a face una cu cealalta? Cam astea erau intrebarile pe care mi le puneam cand doamna Silvia Radu ma suna pentru a ma indemna sa-i vizitez expozitia. Mi-am facut timp sa o vizitez totusi, chiar cu o zi inainte de inchidere, atras de acceptul artistei de a-mi fi ea insasi ghid.

 

Am ramas cu gura cascata cand am vazut spatiul rece si administrativ al facultatii ticsit de forme si culoare. Stiam lucrarile dnei Silvia Radu dar cumva pe bucati, in franturi pe care le vazusem in atelirul sau din strada Pangratti. Dar asa o abundenta are efectul sau special.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupa ce am vazut atata belsug, dintr-un reflex pur romanesc m-am intrebat cu glas tare cum de nu i-a fost teama artistei sa lase lucrarile asa de la indemana accidentelor, neglijentei sau chiar a intentiilor de furt. Raspunsula fost clar si rapid “Domnul rector m-a asigurat ca nu se va intampla nimic. Si nu s-a intamplat.” Asa ca vizita a cuprins si o scurta intalnire cu rectorul Ion Gh Rosca, dar suficient de lunga pentru a ma convinge ca are o mare afinitate pentru arta si ca s-a erijat in promotor si protector al muzelor de la inaltimea pozitiei pe care o ocupa. Sala de consiliu a rectoratului este decorata cu zeci de lucrari Ion Salisteanu iar deasupra sa, la birou, dl rector este flancat de un Marginean si un Vasile Grigore.

 

 

Sa revenim insa in expozitie. Silvia Radu a scos la lumina toata paleta creatiei sale: sculptura, pictura, arta religioasa. Va las sa le admirati.