Brancusi, planeta iti spune La multi ani!





Fratilor si surorilor, Google ne face o mare cinste personalizandu-si logo-ul in lucrari ale sculptorului roman Constantin Brancusi. Ce poate fi mai onorant decat sa stii ca 4 miliarde de utilizatori web se vor intreba in urmatoarele 24 de ore ce e cu aceste lucrari. Chapeaux, Google, la multi ani, Constantine!

Brancusi s-a nascut la 19 februarie in urma cu 135 de ani. Nu uitati ca se organizeaza un eveniment in cinstea celui care ne-a plasat in toate istoriile de arta plastica ale lumii. La Ateneu. Articol aici.

Mai adaug si date despre evenimentul pe care UAP-ul (un gest obligatoriu si totusi surprinzator) il pregateste pentru luni, 21 februarie:

Uniunea Artiştilor Plastici din România si Uniunea Scriitorilor din România organizeaza Colocviul Constantin Brancuşi cu ocazia aniversǎrii a 135 de ani de la nasterea marelui sculptor roman.

Manifestarea va avea loc luni, 21 februarie 2011 incepând de la orele 18, la Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din România, Calea Victoriei 115 (Casa Monteoru). Cu aceastǎ ocazie va fi acordatǎ placheta aniversarǎ C. Brancuşi unor personalitǎţi ale vieÅ£ii publice românesti, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.


Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, la HobiÅ£a – Gorj fiind al cincilea copil al lui Nicolae şi Maria Brâncuşi, o familie de ţărani obişnuiÅ£i. Brancusi este una dintre personalităţile importante ale culturii romane opera sa fiind recunoscută pe plan national si mondial.

Intre cele mai cunoscute opere ale artistului se numara: “CuminÅ£enia pământului”, o primă versiune a lucrării “Sărutul” (1907), “Somnul” (1908), “Muza adormită” (1909-1910), “Pasărea măiastră” (1910), “Prometeu” (1911), “Domnişoara Pogany” (serie 1912-1933), “Primul pas” (1913) fiind considerat unul din primii mari creatori ai artei moderne.


Recunoaşterea artistului pe plan naÅ£ional şi internaÅ£ional se datorează, în principal, ansamblului sculptural de la Tg Jiu, terminat în 1938. Ansamblul, alcatuit din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului era dedicat românilor care în 1916 reuşiseră să oprească o invazie germană. Aceste lucrări depăşesc limitele concretului, generând diverse interpretări ale semnificaÅ£iei celor trei sculpturi.


Prin opera sa Brancusi a influenÅ£at profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură şi desen.